Dejan Lukić
Banjaluka.com
Dejan Lukić

Banjaluka.com

Dejan Lukić, Foto: Banjaluka.com

Snovi su ostvarivi samo ako u njih dovoljno verujete i trudite se da ih ispunite, a dokaz za to je 13-godišnji Dejan Lukić iz Broda, čiju je ideju o izradi satelita za komunikaciju prihvatila čak NASA, koja će zajedno sa Evropskom svemirskom agencijom (ESA) platiti i troškove licence za kontrolu satelita i papirologije.

Pročitajte još:

Dejan za portal „Banjaluka.com“ kaže da satelit zasad postoji na papiru.

Od pete godine mu proradili klikeri!

Dejan kaže da od pete godine gaji ljubav prema informatici, o kojoj je sam počeo da se raspituje, a njegova majka, koja voli nauku, mnogo mu je objasnila, ali tu je kao sagovornik bio i deda.

- Već pet godina pratim dešavanja vezana za svemir i aeronautiku i spoznao sam koliko toga nude obe nauke i postavio sam sebi pitanje: „Zašto ne bih i ja pružio doprinos tim naukama, a uz pomoć nauka svetu?" - kaže Dejan i dodaje mu je naredni projekat satelit za stočare, koji će nadgledati zemljište i pratiti pericipaciju.

- Najveća prepreka bili su 3D modeli, nacrti i softver jer po kriterijumima NASA sve mora biti profesionalno dokumentovano za javnost. Planiramo da nastavimo s pravljenjem satelita, prihvatili su ovu ideju i dali su mi rok do maja 2020. godine - kaže je ovaj talentovani dečak.

Kako dodaje, satelit pruža internet i mobilnu konekciju. Internet bi bio mnogo brži i jeftiniji nego sada, dok će mobilna konekcija podržavati kristalno čiste razgovore na udaljenim lokacijama.

 

- Ideju za ovakav satelit imao sam još od 2016. godine, ali tada nisam znao da postoji program „NASA Launch Initiative“. Tek ove godine sam saznao da NASA mladima daje finansije za takve projekte. Radio sam na njemu od aprila 2019, a u maju mi je pripomogao prijatelj Nikola Peulić i oko programiranja koda i otklanjanja grešaka, jer se glavni računar u satelitu sastoji od više od 400.000 linija koda - kaže on i naglašava da NASA planira da odvoji 45.000 dolara ako lansiranje bude uspešno.

Ono što volite, za to se i borite!

Dejan je nedavno pravio još jedno tehnički zahtevno čudo… - Nedavno sam pravio hibridni raketni motor, ali zbog ovog satelita prekinuo sam taj projekat. Svojim vršnjacima poručujem da treba pratiti svoje snove i da pokušati ih realizovati, da ih ne obeshrabruju propali projekti, manjak finansija. Nekada je sasvim dovoljna i podrška jednog roditelja, koju ja imam. Ono što volite, za to se i borite - zaključio je Dejan.

Prema njegovim rečima, satelit bi trebao da bude lansiran pomoću rakete „falkon 9“ ili „falkon hevi“, koje proizvodi „Spejs Iks“.

- Datum lansiranja je između 25. i 30. maja 2020. Biće lansiran sa Floride, sa istorijske lansirne podloge 39A, na kojoj je bila lansirana raketa „Saturn 5“ koja je odvela ljude na Mesec. Satelit će biti lansiran u nisku Zemljinu orbitu na visinu od 480 kilometara i inklinaciju od 54 stepeni - kaže on.

Satelit će biti u orbiti od 120 do 180 dana, što zavisi od položaja Zemlje u odnosu na Sunce i ostale nebeske objekte zbog gravitacije. Dejan objašnjava i da je tokom rada naišao na problem radijacije.

- Satelit će imati digitalni Gajgerov brojač, koji će pratiti radijaciju u svemiru i po potrebi gasiti i paliti elektroniku. Za tih 120-180 dana pružaće internet konekciju svima koji imaju satelitske prijemnike - istakao je Dejan. 

Ponosna majka

Dejanova majka Dijana Ždrnja kaže da se zbog uspeha sina oseća ponosno i uzbuđeno jer je ipak reč o najvećoj svemirskoj agenciji, koja je odobrila ideju njenog sina trinaestogodišnjaka.

- Uvek sam verovala u sina, zaista, jer je uvek vredno, nakon školskih obaveza, radio na svojim idejama, ali bila sam i realna. Ja sam nezaposlena, takoreći samohrana majka, tako da koliko god da je sin na tome radio digitalno, kompjuterski, na skicama, znala sam da realno nemamo finansijska sredstva da se sve njegovo zamišljeno i ostvari. Ponekad od džeparca sin odvaja i kupuje sebi neke delove za izradu svojih projekata. Kada mi je rekao da je pisao NASA, iskreno nisam poverovala - kaže ona i dodaje da planira da ode u Italiju da radi ne bi li mu finansijski pomogla.

- Finansijski nije bilo lako ni projekat da pravi, a izrada samog satelita neće biti jeftina, ali ozbiljno razmišljam da idem da radim mesec dana u Italiju, da popravim finansijsko stanje i pomognem sinu oko izrade satelita, jer za dete i njegove snove mora se - zaključila je ona.

 

Komentari (3)

Ringo

12.08.2019 07:17

Bravo mladi naučniče! Svaka čast!

flamantes

12.08.2019 10:37

@Ringo - Nadam se da neće mladog naučnika pustitiu u fašističku Ameriku, pored pravoslavne Rusije i Srbije.

Dragana

12.08.2019 09:58

Sve osim jednog velikog BRAVO za Dejana je suvišno!