Ivo Sanader
Profimedia
Ivo Sanader
Ivo Sanader, Foto: Profimedia

Sanader je izašao na slobodu bez kaucije i drugih uslova.

Odluka Županijskog suda je usledila nakon što je Ustavni sud juče saopštio da Sanader izlazi iz zatvora najkasnije do 30. novembra.

U obrazloženju odluke, Ustavni sud je naveo da je Sanaderu neustavno produžen istražni zatvor kada je krajem septembra ukinuta nepravosnažna presuda u slučaju "Fimi medija" i slučaj vraćen na ponovljeno suđenje zagrebačkom sudu.

Ne vraća se u politiku

Bivši hrvatski premijer nakon izlaska iz zatvora Remetinec izjavio je da se neće vraćati u politiku.

"To je završena stvar. Imam nekoliko sudskih postupaka i potpuno ću se orijentisati na te procese", rekao je Sanader novinarima po izlasku iz pritvorske jedinice Remetinca.

Sanader je rekao i da su prema njemu u pritvoru postupali korektno, da je bio i u zatvoru u Salzburgu, te da može da kaže, kako je rekao, i da "ovi naši ovde poštuju standarde".

Bivši hrvatski premijer je rekao i da niko nije dokazao kraću novca koja mu se stavlja na teret, a povodom njegovih tvrdnji o političkom rogonu kaže.

"Ono što sam govorio u sudnici, iza toga stojim. U to vreme, kad sam dao ostavku, rekao sam da stranka ne ide dobro i da ćemo izgubiti izbore. To se i dogodilo. Najavio sam da ću se jače angažovati u stranci, sazvano je Predsedništvo i izbačen sam iz stranke. (Jadranka) Kosor je nazvala Bajića i zatražila moj kazneni progon".

 

Nekada najmoćniji hrvatski političar u pritvoru se bez prekida nalazio od kraja 2012.

Vrhovni sud je 30. septembra ukinuo prvostepene presude za korupciju bivšem premijeru i njegovoj bivšoj stranci Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ) zbog teške povrede krivičnog postupka i povrede prava na pošteno suđenje.

Ceo slučaj "Fimi medija", koji uključuje optužbe protiv još devet preduzeća i pojedinaca, vraćen je na ponovljeno suđenje zagrebačkom Županijskom sudu.

Sanaderu je, međutim, određen istražni zatvor zbog opasnosti od bekstva, koji je zamenjen kaucijom u iznosu od 12,4 miliona kuna (1,6 miliona evra).

Njegova odbrana nekoliko puta je vanraspravnom veću Županijskog suda nudila nekretnine u zamenu za kauciju, ali su dosad sve po žalbi tužilaštva odbijene zbog nepotpune dokumentacije ili neodgovarajuće procene vrednosti ponuđenih nekretnina.

Sanader je u slučaju "Fimi medija" bio osuđen na devet godina zatvora i oduzimanje oko dva miliona evra protivpravne imovinske koristi. HDZ, kao prva stranka osuđena za korupciju, kažnjen je s pet miliona kuna (oko 660.000 evra) i oduzimanjem oko 24 miliona kuna (oko 3,2 miliona evra) nezakonite koristi.

Ustavni sud nedavno je ukinuo i prvu pravosnažnu presudu od osam i po godina zatvora bivšem premijeru u slučajevima "Hypo banka" i "Ina-MOL" i vratio ih na ponovno suđenje Županijskom sudu u Zagrebu.

U toku mu je i suđenje u slučaju "Planinska" u kojem je optužen za primanje 17 miliona kuna "provizije", pošto je Ministarstvo regionalnog razvoja kupilo zgradu od firme bivšeg HDZ-ova saborskog poslanika i vlasnika lanca mesara Stjepana Fiolića.