granica, Crna Gora
RINA
granica, Crna Gora

RINA

granica, Crna Gora, Foto: RINA

Crnogorska strana za cilj ima da se što pre nastave planirane aktivnosti na izgradnji auto-puta između Crne Gore i Srbije, i s tim u vezi danas je dogovoreno da se već u maju ove godine potpiše sporazum o formiranju zajedničkih timova koji će raditi na definisanju kontaktnih tačaka budućeg auto-puta kod Boljara, saopštio je ministar Bojanić.

"Po pitanju železničke infrastrukture imaćemo zajedničke radove i projekte, a u narednih par meseci ćemo u Bijelom Polju imati i zajednički granični prelaz, ukidaju se duple granice, što će smanjiti sve carinske administrativne procedure'', rekao je Bojanić.

U saopštenju se navodi da su ministri prvobitno razgovarali o toku projekta izgradnje autoputa E-763: Požega-Boljare, za koji iz Ministarstva kapitalnih investicija navode da je od izuzetnog značaja za razvijanje putne komunikacije i dalje povezivanje regiona, prenose Vijesti.

"S tim u vezi, Bojanić informisao je Momirovića o trenutnom statusu aktivnosti i planovima na projektu sa crnogorske strane do granice kod Boljara. Beograd - Južni Jadran od izuzetne je važnosti za obje države, jer ne samo da predstavlja vezu između Srbije i Crne Gore, već i u širem kontekstu povezaće Rumuniju, Srbiju, Crnu Goru i Italiju", navodi se u saopštenju.

U saopštenju piše da je po pitanju saradnje u avio-saobraćaju, Bojanić napomenuo da će Crna Gora povodom slučaja nacionalne avio kompanije "Montenegro erlajns" uprkos prethodnim problemima, rešiti sve zaostale finansijske obaveze, dodavši da uskoro počinju letovi nove nacionalne avio kompanije, koji se na relaciji između Crne Gore i Srbije očekuju u junu ove godine.

"Nova avio kompanija "To Montenegra" radi na tome da što prije uspostavimo vazdušni saobraćaj Podgorica-Beograd i Tivat-Beograd, jer svakako su se te dve destinacije pokazale kao ekonomski najisplativije i najkorisnije po pitanju ekonomske saradnje i protoka ljudi a naročito su važne za turističku privredu Crne Gore", kazao je Bojanić.

Momirović je istakao da je od brojnih državnih investicija u Srbiji u domenu železničke infrastrukture, putnog, vodnog i avio-saobraćaja, jedan od ključnih onaj koji će da spoji Beograd i Podgoricu na auto-putu Miloš Veliki.

"Sada izvodimo radove na deonici od Čačka do Požege a vrlo brzo se spremamo da potpišemo komercijalni ugovor za deo puta od Požege preko Arilja, Ivanjice, Duge Poljane do Boljara. To je deonica od 107 kilometara, za nas jako značajna i strateški važna, jer ukoliko mi povežemo i približimo Srbiju i Crnu Goru, Beograd sa Barom, mi potpuno podižemo ekonomske perspektive građana naše dve države", rekao je Momirović.