Zoran Zaev
AP/Boris Grdanoski
Zoran Zaev

AP/Boris Grdanoski

Zoran Zaev, Foto: AP/Boris Grdanoski

 

* Zaev je sazvao i konferenciju za medije

* Isti prevaranti su uspeli ovo da prevare Emanuelom Makronom, Borisa Džonsona, Mihaila Sakašvilija, Jensa Stoltenberga, takođe i  Redžepa Tajipa Erdogana

* Pomenuli i Srbiju

 

Ruski komičari Vovan i Leksus, odnosno, Vladimir Kuznjecov i Aleksej Stolarov, tvrde da su tri puta razgovarali sa Zaevim, krajem avgusta prošle godine, u januaru i aprilu ove godine. Sva tri razgovora traju ukupno 54 minuta.

Zoran Zaev

Alo/Ana Paunković

Zoran Zaev, Foto: Alo/Ana Paunković

Tim povodom, Zaev je sazvao i konferenciju za medije, a novinari su ukazali na brojne propuste u kabinetu premijera koji su sada izašli na videlo.

"Ja sam bio žrtva sopstvene otvorenosti i dostupnosti. Uvek sam na raspolaganju našim strateškim partnerima i građanima", rekao je Zaev i dodao da su u pitanju "dobro organizovane strukture koje šire uticaj i provokacije treće strane". Napomenuo je da će Vlada uskoro doneti plan za borbu protiv lažnih vesti.

"Isti prevaranti su uspeli ovo da urade sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, a prevarili su i bivšeg britanskog ministra spoljnih poslova Borisa Džonsona, gruzijskog predsednika Mihaila Sakašvilija, gensek-a NATO Jensa Stoltenberga, takođe i turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana", rekao je Zaev medijima i našalio se da je makar "u dobrom društvu".

 

"Nemam nameru da dam ostavku niti ću tražiti to od članova mog tima. Kada neko hoće da razgovara sa mnom, moj savetnik sedi pored mene i pravi zapisnik, a snimak završava u arhivi. Tokom ovihrazgovora, osnovna pravila komunikacije i protokola se poštuju. Ne dajem ostavku, posle ovoga ćemo biti jači", zaključio je.

Kako prenose makedonski mediji, Zaev je bio ubeđen da razgovara sa bivšim ukrajinskim predsednikom, Petrom Porošenkom. U jednom od razgovora, oni uključuju i "Jensa Stoltenberga", pa "svi ulaze u diskusiju".

Petro Porošenko

EPA/MYKHAILO MARKIV

Petro Porošenko, Foto: EPA/MYKHAILO MARKIV

Na snimku se čuje da premijer Zaev sa ruskim prankeri razgovara o više različitih tema, o situaciji u Severnoj Makedoniji pre i posle referenduma o promeni imena, o Srbiji i Kosovu i Metohiji, kao i o tome da li Rusija ima uticaj u Severnoj Makedoniji, u kontekstu podrške koju bivši makedonski predsednik Đorđe Ivanov uživa od šefa ruske države Vladimira Putina.

Zoran Zaev

EPA/Nake Batev

Zoran Zaev, Foto: EPA/Nake Batev

Takođe, u razgovorima se čuje diskusija o autokefalnosti nekanonske Makedonske pravoslavne crkve, te kako navodni Porošenko objašnjava kako je obezbedio autokefalnost Ukrajinske crkve, zahvaljujući dobrim odnosima sa patrijarhom Vartolomejom, "ali i zbog toga što mu je isplatio 150 hiljada evra".

U nastavku, "Porošenko" nudi pomoć makedonskom premijeru "pod uslovom da plati patrijarhu Vartolomeju, sa popustom, 100 hiljada evra za autokefalnost MPC".

 

Zaev je u tim razgovorima dao broj bivšeg pomoćnika državnog sekretara SAD Vesa Mičela, iako u prethodnom razgovoru "Porošenko" kaže da je već razgovarao sa Mičelom, dok mu je u drugoj prilici rekao da će mu putem "votsapa", poslati broj kosovskog premijera Ramuša Haradinaja.

Ves Mičel

Alo/Vladimir Marković

Ves Mičel, Foto: Alo/Vladimir Marković

"Porošenko" potom navodi da su naučnici iz Ukrajine razotkrili Zaevljevu povezanost genima sa Aleksandrom Makedonskim, te preporučuje da sada može da se zove "Petro Makedonski", na šta mu je Zaev odgovorio "da istorija može da zbližava ukrajinski i makedonski narod".

Inače, Zaev nije jedini političar koji je razgovarao sa ovim komičarima, koji su prethodno nasankali i francuskog predsednika Emanuela Makrona, bivšeg šefa britanske diplomatije Borisa Džonsona, odlazećeg predsednika EK Žan- Kloda Junkera, bivšu američku ambasadorku u UN Niki Hejli, samoproglašenog predsednika Venecuele Huana Guaida.

Pročitajte i: