Korona u Indiji
AP/Tanjug
Korona u Indiji

AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug

Ambasador Srbije u Bukureštu Stefan Tomašević kaže da se kao uzroci navode veliki priliv rumunskih državljana iz dijaspore, institucionalni vakuum prilikom određivanja mera ograničenja kretanja i letnja sezona.

"Ustavni sud je proglasio neustavnom uredbu vlade koja je određivala karantin i samoizolaciju", rekao je jutros za RTS Tomašević.

On je naveo da je treći, ali i najznačajniji faktor porasta broja zaraženih, letnja sezona.

"U ovom trenutku popularna letovališta na obalama Crnog mora i bašte ugostiteljskih objekata u Bukureštu okupljaju veliki broj građana i to je vrlo verovatno jedan od najvećih uzroka za progresivno širenje broja novoinficiranih", naveo je Tomašević.

 .

Pročitajte:

 Ambasador Srbije je rekao da je, posle ukidanja vanrednog stanja, Rumunija prešla u stanje pripravnosti, koje omogućava vlastima da na brži i efikasniji način odgovore na širenje zaraze.

"Mere koje su nekada podrazumevale nošenje maski u svim zatvorenim prostorima i institucijama, sada obavezuju građane da zaštitne maske moraju nositi i na drugim javnim mestima, kao što su stajališta gradskog prevoza, sajmovi, pijace i drugi javni prostori", naveo je ambasador Tomašević.

On je dodao da se u rumunskoj javnosti govori o ponovnom uvođenju vanrednog stanja.

Preporučujemo: