Šalter
Alo!/ Rajko Ristić
Šalter

Alo!/ Rajko Ristić

Šalter, Foto: Alo!/ Rajko Ristić

Novim zakonom o ličnom imenu, koji bi uskoro trebalo da bude usvojen u Republici Srpskoj (RS), predviđene su novčane kazne od 1.000 do 1.500 KM, ukoliko matičar upiše ime deteta koje ima više od deset godina, bez njegovog pristanka.

Apoteka

Alo!/ Masanori Jošida

 

Iste kazne su predviđene i ako usvojeno dete, starije od spomenute starosne dobi, nije dalo svoj pristanak kod upisa ličnog imena.

Zakon, koji bi trebalo da zameni onaj usvojen 1993.godine, a delimično menjan 2000., predviđa i mogućnost promene imena, nakon promene pola.

Par, starci, bab, deda, penzija

Shutterstock, ilustracija

 

Međutim, neće se odobriti promena imena i prezimena osobi protiv koje se vodi krivični postupak, dok je na izdržavanju kazne, osobi za kojom je raspisana međunarodna potjernica, te za koju se utvrdi da je zahtev podnela radi izbegavanja zakonom utvrđenih obaveza (izdržavanje, poreske i druge zakonom utvrđene obaveze).

Pročitajte još:

 

Neće biti dozvoljeno i da predloženo lično ime predstavlja ime izmišljenih, animiranih ili filmskih likova, monete i pseudonima, niti ako je to neophodno radi zaštite prava i sloboda drugih osoba, te zaštite prava javnih i istorijskih ličnosti.

Toplo, vrućina, leto, Beograd

Tanjug/Jaroslav Pap