Hind Muhamed Alboluki
Youtube Printscreen
Hind Muhamed Alboluki

Youtube Printscreen

Hind Muhamed Alboluki, Foto: Youtube Printscreen

Hind Muhamed Alboluki je pobegla iz Dubaija jer joj porodica nije dozvolila da se razvede od svog supruga. Ova 42-godišnjakinja pobegla je u Makedoniju nakon pretnji porodice, a sada očajnički traži pomoć nakon što joj je odbijen zahtev za azilom.

Pročitate još:

Iz ministarstva unutrašnjih poslova Makedonije odbijenicu je dobila 4. februara. Alboluki se od 7. decembra prošle godine nalazi u imigracionom pritvoru, a sada strahuje da će je deportovati nazad u Ujedinjene Arapske Emirate. U videu kojeg je snimila u decembru pre hapšenja kaže kako porodica ne odobrava njen razvod jer smatraju da će on naštetiti njihovom ugledu, piše CNN.

 - Ne žele da im se ime upropasti - rekla je.

Kaže i kako su joj pokušali oduzeti pasoš.

- Ako vam neko traži pasoš, to znači da se nešto događa, a ja nisam glupa - rekla je i naglasila kako je tada odlučila da pobegne. I to bez dece.

- Majka sam četvoro dece. Nijedna majka ne bi samo tako ostavila svoju decu, ali ja sam to morala da učinim. Nisam imala izbora - objasnila je ona.

Na jednom krstarenju upoznala je prijatelja Nenada Dimitrova koji živi u gradu Kočani, u Makedoniji. Od tada su ostali u kontaktu i on vodi njen Tviter profil od kada je u pritvoru.

Na kraju je letela kroz Tursku do Srbije pre nego je stigla u Makedoniju. Dve nedelje nakon toga zatražila je azil. U nedavnoj izjavi ministarstva stoji kako joj je azil odbijen jer "nije bilo nikakvih dokaza o progonu ... na osnovu njene rase, vere, nacionalnosti ... ili političke pripadnosti". Dodali su i kako "nije bilo razloga da se veruje kako joj, ako se vrati u Dubai, preti bilo kakva opasnost, a ni rizik od ozbiljne povrede". Dali su joj 15 dana da slobodno napusti zemlju.

 Dimitrov kaže kako ona očajnički traži azil bilo gde drugde, ali kako joj je to otežalo boravak u pritvoru. Da je reč o teškom slučaju smatra i Radha Stirling iz organizacije Detained in Dubai koja kaže kako će, ako se vrati u UAE, "najverojatnije biti kažnjena zbog bega".

- Patrijarhalni sistem i pravila o muškoj zaštiti jednako su izražena u UAE, kao i u Saudijskoj Arabiji. Zabluda je da su Emirati liberalnije, zapadnjačko društvo. Puno su radili da stvore takvu sliku u javnosti, ali realnost je zapravo puno drugačija. Videli smo primere žena žrtava silovanja koje su uhapšene i optužene zbog seksa vana braka. Ženama se zabranjuje pristup deci nakon razvoda, a zakoni nalažu da žena bude pokorna svom muškom zašttitniku - naglašava.

On kaže kako je pobegla 2. oktobra nakon što su joj dozvolili da ode na toalet. Pobegla je i to bez cipela, kaže, i sakrila se na obližnjem gradilištu. Nakon nekog vremena pozvala je taksi i s njim otišla u Šarjah, kod prijatelja. Od tamo je odletela u Bahrein.

- Dok je bila u Bahreinu rekla mi je da nema kome da ode i pitala mogu li joj pomoći da dođe do karata - rekao je Dimitrov.

Preporučujemo još:

Veruje kako joj je Makedonija uskratila azil zbog "meke moći koju UAE ima u drugim zemljama, manje bogatim zemljama u kojima su veliki ulagači". Po podacima Transparensi Internešenela Makedonija se nalazi na 34. mestu od 100 zemalja na listi u korumpiranosti u 2017. godini. Odnosi između UAE i Makedonije rešavaju se u Rimu. U izjavi koju je dao WAM, službena državna novinska agencija, zamenik šefa u ambasadi Ujedinjenih Arapskih Emirata u Rimu, Ahmed Almula, rekao je kako je njegova zemlja svesna njenih objava na društvenim mrežama.

 - Ambasada će prikupiti bilo kakve dokaze ilegalnih pretnji koje su joj izrečene i predati ih policiji kako bi se mogli da istraže. Naše osoblje je spremno da pomogne gđi Alboluki na bilo koji način - naglašava Almula. - Zlostavljanje u porodici je ozbiljan zločin za kog nema mesta u UAE, a žene u Emiratima u potpunosti su zaštićene našim zakonima. Zločini počinjeni nad ženama po našim se zakonima strogo sankcionišu, i ove tvrdnje bi trebale i biti će detaljno istražene - ističu. Njeni pozivi za azilom dolaze nakon onih Šeika Latifa bint Muhameda Al Maktum, ćerke vladara Dubaija, koja je nekoliko puta pokušala da pobegne porodici i tvrdila kako je bila mučena i zatvorena tri godine.