Sutorina
Printscreen
Sutorina

Printscreen

Sutorina, Foto: Printscreen

Naime, istoričari tvrde da je mesto Sutorina, na izlazu na otvoreno more u Crnoj Gori, više stotina godina bilo suvereni deo BiH sve do 1948. godine. Tadašnjim nezvaničnim dogovorom partijskih drugova Đure Pucara Starog (BiH) i Blaže Jovanovića (Crna Gora) Sutorina je „razmenjena“ za oblast Lovišta na Sutjesci.

Zbog poslovične nezainteresovanosti predstavnika vlasti BiH, problem Sutorine spominjan je tek s vremena na vreme i sve izvesnije je da će taj prelepi krajolik, kada BiH i Crna Gora dogovore konačno razgraničenje, i definitivno otići u nepovrat Crnoj Gori. A tako i mogućnost da kontinentalno „skučena“ BiH dobije više od pet kilometara otvorenog izlaza na more!

Poslednjih nekoliko sedmica na ovakav ishod upozorava i Suad Kurtćehajić, profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, inače doktor pravnih nauka, koji smatra da bi predaja Sutorine Crnoj Gori bila veleizdaja.

Pročitaj još:

- Taj problem mi sami nećemo moći da rešimo jer Crna Gora poseduje Sutorinu praktično od 1948. A oni je neće dati dobrovoljno i to onda mora da ide pred međunarodnu arbitražu. Dakle, treba da čekamo s potpisom sve dok se Crnoj Gori ne ukaže na veliki problem sa Sutorinom - ističe ovaj profesor.

Slučajno ili ne, ali na Predsedništvo BiH pokrenulo je na poslednjoj sednici postupak za pregovore radi zaključivanja ugovora o državnoj granici između BiH i Crne Gore, koji tretira i ovo pitanje. Nebojša Radmanović, člana Predsedništva BiH, kaže postupak će morati da se vodi ispočetka „iako je granična linija s Crnom Gorom na terenu utvrđena“.

- BiH je pokrenula sličan postupak zaključivanja sporazuma sa Srbijom i Crnom Gorom, ali proces se odvijao sporo i dugo, pa postupak mora da se vodi ispočetka iako je granična linija s Crnom Gorom na terenu utvrđena - kazao je Radmanović, navodeći da će po okončanju redovne procedure ovo biti prvi ugovor o granicama u regionu.

Procedura je, dakle, pokrenuta, a konačnu reč o ratifikaciji sporazuma imaće parlament BiH, i to budući saziv ovog vrhovnog tela zakonodavne vlasti. Ipak, sudeći prema stavu iz Komisije za spoljne poslove Predstavničkog doma parlamenta BiH, sve je još daleko od bilo kakve realizacije.

- Mi do sada još nismo dobili nikakav dokument koji bi se ticao formiranja pregovaračkog tima za razgraničenje. Verujem da će o tome razgovarati neki budući saziv parlamenta - kaže Zvonko Jurišić, zamenik predsedavajućeg ove komisije. I on smatra da Sutorina treba da pripadne BiH.

- Moj stav je da ne treba sami sebe da zakidamo, jer već imamo problem razgraničenja kod Neuma. Verovatno će u završnici biti međunarodna arbitraža, što bi bilo i najpoštenije - ističe Jurišić.

Problem Sutorine nije ni novo ni nepoznato pitanje. Naime, još 2006. godine Željko Komšić i Haris Silajdžić, kao članovi tadašnjeg saziva Predsedništva BiH, najavljivali su pokretanje procesa međunarodne arbitraže, ali do toga nije došlo.

Pročitajte još:

Profesor Kurtćehajić kaže da bi „pripadnost“ Sutorine tokom arbitražog postupka bila lako dokaziva.

- Sve je u rukama naših političara. Niko nema pravo da preda to mesto, jer to nama niko od suseda ne bi uradio da ima tako čistu situaciju - ističe ovaj profesor, koji izražava žaljenje što se u poslednje vreme ne oglašava trebinjski vladika Grigorije „koji se žestoko borio da Sutorina bude vraćena BiH“. On podseća da je BiH u Kraljevinu SHS ušla sa dva izlaza na more: Neum – Klek i Sutorina kod Herceg Novog.

- Ti izlazi su potvrđeni ranije na Berlinskom kongresu 1878. godine. Dokazi o granicama BiH su u Beču i Dubrovniku i mogu da se obezbede diplomatskim putem. Bitno je i naglasiti da je kod stvaranja AVNOJ-evske Jugoslavije BiH imala najjasnije granice, i to one koje su utvrđene Berlinskim kongresom - ističe Kurtćehajić.

Komentari (1)

vlajko

20.06.2020 17:05

Meni ovo liči na nedavno vest, Srbija dobija izlaz na more, samo da damo Kosovo, i opet idemo u zamrznuti konflikt preko Republike Srpske, nije dobro. Imam utisak da se mnogo toga iza brda valja