Milo Đukanović
EPA/ Boris Pejović
Milo Đukanović

EPA/ Boris Pejović

Milo Đukanović, Foto: EPA/ Boris Pejović

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) predala je Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK) inicijativu za pokretanje postupka protiv predsednika Crne Gore Mila Đukanovića jer nije prijavio uvećanje imovine u mestu Kočani, na teritoriji Nikšića.

PROČITAJ JOŠ:

Inicijativa je usledila nakon istraživanja "Vijesti" koje je pokazalo da dve od tri Đukanovićeve kuće u Kočanima nisu prijavljene ASK-u.

"Vijesti" su nedavno objavile da dve od tri kuće na porodičnom imanju Đukanovića u Kočanima nisu prijavljene i da ne postoje u evidencijama Uprave za nekretnine, ASK, ali ni na sajtu nikšićkog Sekretarijata za urbanizam. Objekti se, međutim, jasno vide na snimcima iz vazduha koji su dostavljeni "Vijestima".

Milo Đukanović

AP/ Risto Božović

Milo Đukanović, Foto: AP/ Risto Božović

Đukanović je nadležnima prijavio da u Kočanima ima tri parcele ukupne površine 1.488 kvadrata, te da na najvećoj od njih (805 metara kvadratnih) poseduje "dve prizemne zgrade, ruševine raznog objekta", površine 30 i 40 kvadrata, stečene kupovinom. Na snimku iz vazduha vidi se da su "ruševine" u međuvremenu postale uređena prizemna kuća. Prvi čovjek države i lider Demokratske partije socijalista (DPS), pored navodnih ruševina na svojoj parceli sagradio je i manju spratnu kuću od kamena, ali ona nije prijavljena Upravi za nekretnine i ASK.

PREPORUČUJEMO:

Na porodičnoj imovini, delu koji se i dalje vodi na predsednikovog oca, koji je preminuo 2010, sagrađena je i spratna kuća, ali ni o tom objektu ne postoji evidencija u Upravi za nekretnine. Dodatno, u delu imanja koji se graniči sa mini zaobilaznicom Nikšić, u toku su građevinski radovi. Sva zemlja sa tri kuće na porodičnom imanju Đukanovića je, kako se to vidi na snimku, ograđena kao celina, a objekti međusobno povezani betonskim stazama.

- Uprkos jasnom postojanju uređenih objekata, Đukanović je katastru i agenciji prijavio da u Nikšiću poseduje tri parcele ukupne površine od skoro hiljadu i po kvadrata, a da na najvećoj od njih od 800 kvadratnih metara, poseduje "dve prizemne zgrade, ruševine raznog objekta", površine od 30 i 40 kvadrata, koje je stekao kupovinom. Ipak, na licu mjesta jasno se vidi da se ne radi o ruševinama već o potpuno uređenim i funkcionalnim objektima, koji su znatno veći nego što je to prijavljeno - navodi se u inicijativi koju je MANS juče uputio ASK.