Zločin nad Srbima
Foto: Profimedia
Zločin nad Srbima

Foto: Profimedia

Zločin nad Srbima, Foto: Foto: Profimedia

Lobanja, pršljen, tri rebra i leva lopatica su sve što je Dobrina Prodanović videla od sina Živana (24) tog 11. jula 1993., godinu dana nakon što su horde ozloglašenog komandanta armije BiH Nasera Orića upale u srpsko selo Ratkovići u opštini Srebrenica, spalile sve kuće i poklale sve na šta su naišli.

Mučna fotografija majke koja je prigrlila posmrtne ostatke ubijenog sina šokirala je domaću i svetsku javnost u jeku krvavog građanskog rata na prostorima bivše Jugoslavije.

Pustoš u Ratkovićima

- Prepoznala sam mog Živana po navlaci za zube, uzela sam njegovu lobanju u šake i cvilela sve dok glas nisam izgubila, a oči mi pobelele. Presudili su mi tog dana, ja sam u grobu već 23 godine - rekla je Dobrina u izjavi za medije 2016. godine.

Dve i po decenije posle stravičnog zločina muslimanskih snaga, za koje niko nije osuđen, selo Ratkovići, u kojem je pre rata živelo 338 Srba, danas je potpuno pusto.

Pročitajte još:

Dvaput su Dobrinu pokušali da odvedu da vidi svoju kuću, međutim srce joj to nije dozvolilo.

Zločin bez kazne

Naser Orić i njegove legije smrti, s druge strane, slobodno šetaju Bosnom i Hercegovinom, nekažnjeni za zverstva koja su počinili.

Orić je 2006. godine pravosnažno oslobođen i pušten iz Haga pošto je odležao dve godine zbog mučenja i ubistava srpskih zarobljenika u policijskoj stanici u Srebrenici.

Ovo je Hag oprostio Naseru Oriću

Ukupno je u srebreničkom okrugu ubijeno 3.260 Srba, a 59 se još vode kao nestali. Mnogi srpski civili ubijeni su brutalno, sekirama, noževima, maljevima i kosama. U sedam masovnih grobnica pobijenih seljana Donje i Gornje kamenice kod Zvornika, na primer, pronađena su 53 tela, od kojih je svega troje ubijeno vatrenim oružjem.

Komandant snaga BiH nije proglašen krivim ni za napade na srpska sela u Bosni, ni za klanja koja su njegovi vojnici počinili.

- Čujem se s unucima skoro svaki dan. Dobila sam i dva praunučića. Oni su mi sve! Da mi nema njih ne znam kako bih danas - zaključuje baka Dobrina.

Životinje komadale leševe

Autopsiju Živana Prodanovića uradio je 1993. godine čuveni patolog sa VMA, doktor Zoran Stanković.

- Pronađeni su lobanja, slabinski i kičmeni pršljen, tri rebra, leva lopatica, cevasti deo obe laktice i desne žbice, karlične kosti, oglodane butne kosti. Na kostima su registrovana oštećenja nastala od životinja - piše, između ostalog, u obdukcionom nalazu doktora Stankovića.