Tomislav Merčep
Profimedia
Tomislav Merčep

Profimedia

Tomislav Merčep, Foto: Profimedia

Gospodar života i smrti od Vukovara preko Zagrebačkog velesajma pa sve do Pakračke poljane, pravosnažno je osuđen na sedam godina zatvora zbog ubistva 43 civila, koje su ubile njegove jedinice, navodi portal Index.hr.

PROČITAJTE JOŠ:

Na sudu je dokazano da su njegovi podređeni nezakonito uhapsili 52 osobe. Samo šest je preživelo tretman "merčepovaca", a tri osobe se vode kao nestale.

Osuđen 25 godina nakon organizovanja prve jedinice u Vukovaru, a sad kaznu odrađuje u - banji.

Republika Hrvatska čini sve da mu boravak u zatvoru učini što lagodnijim. Leta tako provodi u Krapinskim toplicama.

"Zatvoreniku je na osnovu preporuke lekara odobreno lečenje u stacionarnoj medicinskoj ustanovi, s obzirom na to da za sprovođenje potrebnog lečenja ne postoje uslovi u telima zatvorskog sistema. Predviđeno je da lečenje u vanjskoj zdravstvenoj ustanovi traje od 1. avgusta do 15. septembra 2018. godine", navodi se u odgovoru Ministarstva pravosuđa na pitanje portala Index. hr.

No, Tomislav Merčep je i prošlo leto proveo u toplicama.

"Viđao sam ga tamo i lani. U parku ili u birtiji. Bez sudskih policajaca", rekao je Indexu svedok koji je člana porodice vodio na rehabilitaciju u Krapinske toplice.

Njegove reči potvrđuje i jedan sudski policajac, koji je iz razumljivih razloga želio da ostane anoniman.

Osuđeni ratni zločinac Tomislav Merčep, umesto da izdržava kaznu zatvora, odmara se u Krapinskim toplicama", napisao je policajac Indexu i dodao da ga je sramota zbog sistema u kojem radi i koji omogućava počiniocima najtežih krivičnih dela povlašten tretman.

Povlašteni tretman i mesec i po odmora u toplicama Tomislavu Merčepu omogućilo je Ministarstvo pravosuđa uz asistenciju Ministarstva branitelja.

Tomislavu Merčepu se vreme provedeno u toplicama računa u odsluženje kazne.

Komentari (1)

jura

13.09.2018 01:39

Ovaj je maca mala naspram mladića i arkana. A naslov "sram vas bilo" je glup do bola.