Poplava
Tanjug/Ap
Poplava

Tanjug/Ap

Poplava, Foto: Tanjug/Ap

U Hrvatskoj su zbog porasta vodostaja reka nakon obilnih padavina na snazi vanredne mere odbrane od poplava kod Karlovca i u Hrvatskoj Kostajnici, gde je u utorak bilo proglašena vanredna situacija.

PROČITAJ JOŠ:

Dvadesetak kuća poplavila je reka Mrežnica u Dugoj Resi, u Karlovačkoj županiji. Dežurne službe ispumpavale su vodu iz poplavljenih okućnica uz Koranu i Mrežnicu.

Putevi su poplavljeni na desetak lokacija, a psaobraćaj se odvija alternativnim pravcima.

Ulice su delomično poplavljene i u Hrvatskoj Kostajnici.

Nakon višednevnog rasta i kratkotrajne stagnacije vodostaja reke Une kod Hrvatske Kostajnice, jutros je satima beležen pad od jednog centimetra, ali su i nadalje na snazi vanredne mjere odbrane od poplava, prenosi Hina.

Do sada još nije bilo potrebe za evakuacijom stanovnika, a nema problema ni sa snabdevanjem.

Opuštanja nema ni na drugim područjima u slivu Kupe i Save, koje su u porastu.

PREPORUČUJEMO:

Sava kod Jasenovca raste za dva do četiri centimetra na sat i vodostaj je premašilo 800 centimetara, pa se očekuje proglašenje vanrednih mera obrane od poplava.

U Pokuplju, kod Starog Broda i Farkašića, pod vodom su već mnoge vikendice, a voda je preplavila i neke lokalne puteve.

Stanje bezbednosti uz izlivene karlovačke reke pod kontrolom je, vatrogasci i zaposleni u Hrvatskim vodama dežuraju uz nasipe, ispumpavaju vodu svuda gde preti da probije privremene nasipe i uđe u kuće, a zaposleni u gradskim firmama i dalje nastavljaju s punjenjem vreća peskom, jer je toekom utorka podeljeno 18.000 džakova, saošteno je danas iz karlovačkog Štaba civilne zaštite.

Poplava

Tanjug/Ap

Poplava, Foto: Tanjug/Ap

Iako su vodostaji reka na karlovačkom području u blagom padu, na terenu su i dalje sve službe i prate stanje te se nastavlja intenzivan rad na učvršćivanju prošle godine postavljenih boks-barijera, koje su uspešno zaštitile porodične kuće i druge objekte uz Koranu, Mrežnicu i Kupu, rekla je Hini portparolka Grada Karlovca i članica Štaba Petra Mlačak.

Dok boks-barijere uspešno izdržavaju trenutne visoke vodostaje Korane i Mrežnice, velik je posao i napor procedne i zaobalne vode uspešno evakuisati s ugroženog područja traktorskim pumpama.

Branjena područja u Karlovcu, Logorištu i Maloj Švarči obišao je u sridu hrvatski premijer Andrej Plenković u pratnji ministra unutrašnjih poslova Davora Božinovića i ministra zaštite okoline i energetike Tomislava Ćorića.

"Iako imamo kišu koja nije olakšavajuća okolnost i danas će padati tokom celog dana, situacija je zadovoljavajuća s obzirom na činjenicu da su boks-barijere postavljene već ranije i osnažene toekom proteklih dana na području Karlovca", kazao je Cjorić i dodo da su štete i na području Hrvatske Kostajnice minimalne.

Poplava

Tanjug/Ap

Poplava, Foto: Tanjug/Ap

Ministar je izrazio nadu da će kiša stati do sutra i da će vodeni talas krenuti dalje "jer svaki novi centimetar vode stvara problem s obzirom da su u ovom trenutku vodostaji rekordni na više reka".

Upozorio je da bi vodeni talas iz Hrvatske Kostajnice mogao ići prema Jasenovcu pa su u idućem razdoblju poplave moguće i tamo.

Ministarstvo nauke i obrazovanja saopštilo je da je, prema podacima Ureda državne uprave te škola i njihovih osnivača, zbog poplava u Sisačko-moslavačkoj i Karlovačkoj županiji nastava u prekidu u dve osnovne i dve područne škole.

Neke su škole najavile mogućnost privremenog prekida nastave, zavisno od razvoju situacije, navodi se saopštenju, prenela je Aldžazira Balkans.