Zoran Zaev
Tanjug/AP
Zoran Zaev, Foto: Tanjug/AP

Protest je organizovala opoziciona stranka VMRO-DPMNE protiv stavova koje je izneo Zaev u intervjuu bugarskoj novinskoj agenciji BGNES da Makedonija i Bugarska imaju zajedničku istoriju, da je Goce Delčev heroj i za Makedonce i za Bugare, da u Severnoj Makedoniji u Drugom svetskom ratu nije bilo bugarske okupacije, nego administracije, pa se nakon toga Bugarska priklonila antifašistickoj strani, kao i da je SFR Jugoslavija bila faktor razdvajanja dve zemlje.

- Prodaja svega makedonskog od strane Zorana Zaeva mora da se završi. Već nedelju dana Makedonci, građani iz cele Makedonije dižu svoj glas protiv najveće nacionalne izdaje koja se događa u našoj zemlji - rekao je potpredsednik stranke VMRO-DPMNE Aleksandar Nikolski i zatražio hitnu ostavku i premijera, i vlade, prenela je agencija MIA.

Bugarska blokira početak pregovora Severne Makedonije sa Evropskom unijom, tvrdeći da Severna Makedonija krade bugarsku istoriju.

Prema verziji zvanične Sofije, makedonsku naciju stvorio je Tito 1944. godine, a makedonski jezik je dijalekt bugarskog.

Protesti građana se održavaju svakodnevno u svim većim gradovima u Severnoj Makedoniji.

Pročitajte još:

Komentari (1)

nena

01.12.2020 20:04

Vala taj Zaev je teska bitanga...