Alozije Stepinac
AP
Alozije Stepinac

AP

Alozije Stepinac, Foto: AP

 

 

* Vrhovni poglavar katoličke crkve papa Franjo objavio novu listu osoba koje su proglašene za svece

* Na listi nije bilo nadbiskupa zagrebačkog Alojzija Stepinca, koji je na dan objave dekreta bio proglašen za blaženog

* Za sveca je proglašen poljski kardinal, a veruje se da na papinu odluku veliki uticaj su imali tajni dokumenti o ulozi Stepinca u NDH

 

Papa Franja dekretom koji je danas objavljen u Vatikanu ostavio je šoku katoličku crkvu u Hrvatskoj listom osoba koje su proglašene svecima, a među njima nije bilo Alojzija Stepinca.

"Ovaj papa neće pogrešiti, želi da zna istinu - ništa oko Stepinca neće prepustiti slučaju"

AUTOR: Tanjug; D.K. DATUM I VREME: 12.05.2019. 08:38 - 12.05.2019. 09:57 Tajni dokument, koji otkriva ulogu kardinala Alojzija Stepinca u vreme ustaške NDH, došao je do pape Franje, pišu "Večenje novosti".

 

Šok za zagrebački "Kaptol" je bio utoliko veći jer je na današnji dan 3. oktobra pre 21 godinu tadašnji Papa Jovan Pavle Drugi u Mariji Bistrici proglasio blaženim kardinala i nadbiskupa zagrebačkog Alojzija Stepinca.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Papa Franja odlučio je 2. oktobra dekretom, koji je objavila vatikanska državna novinska agencija da poljski kardinal Stefan Wyszynsk, koji je označen kao žrtva komunističkog terora. 

Alojzije Stepinac, svetac, dekret, Vatikan

Printscreen

Dekret iz Vatikana, Foto: Privatna arhiva

 

Zanimljivo je prema nekim navodima da su Kardinal Wyszinski i Papa Jovan Pavle Drugi dok je bio kardinal Karolj Vojtila su čitav život bili veliki suparnici. Ono što ih je vezivalo jeste da su bili veliki protivnici komunizma, što ih je vezivalo. Kardinal Stefan se čak poklonio kad je Vojtila izabran za Papu koji će u istoriji postati ličnost koja je imala veliki uticaj na demontažu Istočnog bloka.

Pretpostavlja se da je veliki uticaj na Papu imao tajni dokument o ulozi Alojza Stepinca u vreme ustaške NDH. Inače papa Franja želi da dođe do pune istine, bez obzira na to da li to nekom odgovara ili ne, pa radilo se i o katoličkoj crkvi u Hrvatskoj.

BONUS VIDEO: Pitali smo Aleksandra Vučića kada će biti uveden VOJNI ROK i šta piše u u ličnoj poruci od Putina