Edi Rama
Tanjug/AP
Edi Rama

Tanjug/AP

Edi Rama, Foto: Tanjug/AP

Rama je pre dva dana na Tviteru objavio da će on "de jure" preuzeti funkciju šefa diplomatije jer je predsednik Iljir Meta odbio da smeni Ditmira Bušatija i da na to mesto potvrdi imenovanje Čakaja.

Pročitajte još:

Albanski premijer tvrdi da Metin potez nije u skladu sa Ustavom i da će se time pozabaviti Ustavni sud.

"Do tog dana, koji će doći veoma brzo, na toj poziciji ću de jure biti ja, jer nemamo vremena za gubljenje", napisao je Rama.

Na ovo je reagovao Iljir Meta koji je poručio da su za njega Ustav i vladavina prava na prvom mestu.

"Predsednik je na čelu. Predsednik, Ustav i vladavina prava su na prvom mestu. Nema više lažne države, Albanija je na prvom mestu", istakao je Meta, prenela je agencija ATA.

Meta je to odbio s obrazloženjem da je Čakaj mlad i neiskusan, kao i da je njegovo zalaganje za ideju kosovskog predsednika Hašima Tačija o korekciji granice sa Srbijom "opasna", ali i da je bezbednosna provera u vezi s njim manjkava.

Rama je u jednoj televizijskoj emisiji nedavno rekao da Meta koristi Čakaja kao "topovsko meso" protiv njega i Tačija, te da "fabrikuje smešnu antialbansku zaveru".

Ocenio je da je Meta izgubio političku bitku navodeći da on kao predsednik Republike treba da garantuje ustav, nacionalno jedinstvo, nezavisnost vlasti, a ne da iznosi mišljenje, prenosi ATA.

Meta traži parlamentarnu istragu u slučaju Čakaja Meta je zatražio parlamentarnu istragu o radu Uprave za bezbednost podataka u slučaju bezbednosne provere Čakaja, kojeg je Rama predložio za ministra spojnih poslova u svom kabinetu.