Iljir Meta
Tanjug/AP
Iljir Meta

Tanjug/AP

Iljir Meta, Foto: Tanjug/AP

Portparol albanske vlade i ministar za saradnju s parlamentom Elisa Spiropali saopštija je da će postupak o impičmentu albanskog predsednika početi u četvrtak u albanskom parlamentu.

Američka vojska, Gvozdena brigada

Tanjug/AP 06-01-2017

"Predsedništvo Socijalističke partije razgovaralo je o brutalnom činu Ilira Mete. Predsedništvo je odlučilo da u četvrtak održi parlamentarnu debatu, obrazlagajući argumente o tome kako je Ilir Meta napao Republiku i izmislio instituciju koja ne postoji ni u jednoj zemlji u svetu, a koja se naziva poništena uredba. Na kraju, to će preči u nadležnost Centralne izborne komisije kako bi analizitala iz pravnog ugla. Ili je Meta izgubio pravo da ostane u toj kancelariji. U četvrtak počinjemo postupak o njegovom opozivu sa mesta šefa države. Naša dužnost je da štitimo ustav“, rekla je Spiropali.

PROČITAJ JOŠ:

Odluka partijskog predsedništva vladajuće albanske stranke je očekivana imajući u vidu jučerašnju izjavu albanskog premijera i šefa te stranke Edija Rame koji je najavio odlazak predsednika Ilira Metu, ističući "da je šef albanske države sam sebi potpisao sudbinu i izgubio pravo da ostane na tu funkciju“.

Tirana

Tanjug/AP

Tirana, Foto: Tanjug/AP

Predsednik Meta je jutros u svom vanrednom obraćanju obrazložio razloge o odlaganju izbore, ukazujući da "bez datuma koji će odrediti predsednik, neće biti održani izbori“.

On je kazao da je doneo takvu odluku kako bi zaustavio pogoršanje situacije i eventualnog građanskog konflikta.