Žarko Puhovski
printscreen
Žarko Puhovski

printscreen

Žarko Puhovski, Foto: printscreen

"Ako hoćemo da se danas govori o Jasenovcu, onda nije pitanje njihovih svađa, nego je bitno pitanje odnosa spram Jasenovca koji je podložan svim mogućim interpertacijama. Pre dve nedelje a bila je 80. godišnjica jednog od najvažnijih događaja u novijoj hrvatskoj istoriji – osnivanja NDH, a ni predsednik, ni premijer nisu mogli ni rečenicu da kažu, napišu, a inače se na svojim portalima javljaju pet puta na dan. Nemaju intelektualne i moralne snage nešto da kažu i pokazali su se nedovoljnim za taj problem pa im je lakše tu svoju nedovoljnost da podele po familijarnim krugovima ko s kim voli da bude, a problem klanja u Jasenovcu se zaboravlja opet, čak i na današnji dan", rekao je Puhovski, komentarišući činjenicu da u Jasenovac ide više kolona.

Na pitanje može li se prošlost ostaviti u prošlosti, Puhovski kaže:

"Može se pokušati, Nemačka je pokušala u jednom razdoblju 50-ih kad je krenulo privredno čudo, ali to ne funkcioniše iz porodičnopsiholoških do nacionalnopolitičkih razloga i neće uspeti ni kod nas. To stalno pokušava da se gurne pod tepih, ‘pustimo to’, ‘to nije najvažnija stvar’… To nije najvažnija stvar na svakidašnjem nivou, ali za to postoje takvi dani kad imamo mogućnost da se podsetimo na to jer se danas radi samo o NDH. NDH nije bila totalitarni režim kao Jugoslavija, ona je bila koljački režim bez masovne podrške. Ključno političko i moralno pitanje je može li se Hrvatska suočiti sa svojom sramotom. Često ćete čuti kod dela hrvatskih nacionalista ‘šta oni pričaju iz Srbije, kad je ona bila prva koja se rešila Jevreja’. Zaboravlja se da su u Srbiji i Poljskoj Jevreje ubijali u ime Nemačke, a u Hrvatskoj u ime Hrvatske. To je posledica 10. aprila (dan proglašenja osnivanja NDH, prim.aut). Ako je NDH bila zaista hrvatska država, onda su Hrvati genocidni narod. Ako nije bila, kao što ja mislim da nije, mislim da nije bila ni država, onda Hrvati nisu genocidni narod i tu je formula jednostavna. Ali, niko ne želi da dođe do tog zaključka, čak ni na dašašnji dan", rekao je Puhovski.

Dečji logor u NDH

Arhiva

Dečji logor u NDH, Foto: Arhiva

Smatra da je nemoguće uspoređivati ustaške i partizanske simbole:

"Za razliku od ustaških simbola koji su bili isključivo simboli zla – ne možete dokazati da je NDH učinila išta dobro – partizanski su simboli bili i na jednoj i na drugoj strani. Tu je petokraka usporediva s krstom, pod kojim je ubijeno najviše ljudi u istoriji čovečanstva pa neće niko normalan da traži zabranu krsta jer ima i druga značenja. To su takvi dvopolni znakovi. Na kraju, čak je i Hitler izgradio autoputeve, stvorio Folksvagen, uveo poštanske brojeve ispred imena gradova, a NDH nije napravio apsolutno ništa osim klanja i to je činjenica".

Komentari (1)

Zdravko Bazdan

23.04.2021 23:18

Nenadmašni prof. dr. sc. Žarko Puhovski!