Protest protiv NATO
Screenshot YouTube
Protest protiv NATO
Protest protiv NATO, Foto: Screenshot YouTube

U Podgorici je večeras održan protest protiv učlanjenja Crne Gore u NATO, desetak dana nakon što je Alijansa uputila poziv toj zemlji, na kojem su okupljeni zatražili da se o tom pitanju odlučuje na referendumu.

Na mirnom protestu, koji su organizovali Nova srpska demokratija i Demokratska narodna partija (DNP) ispred Skupštine okupilo se, po policijskim procenama, oko 800 građana iz svih crnogorskih gradova, prenosi RT Crne Gore.

Okupljeni su klicali predsedniku Rusije Vladimiru Putinu i "Kosovo je srce Srbije". Takođe su imitirali zvuke sirena za vazdušnu opasnost.

Oni su, kako se navodi, nosili uglavnom zastave Srbije i Nove srpske demokratije. Protestu su prisustvovali i lideri Nove kao i bivši crnogorski predsednik i premijer SRJ Momir Bulatović, koji je rekao da je na skup došao kao "zabrinuti građanin".

"Ne smeju građani da ćute pred pozivom u NATO, koji je 1999 napao Jugoslaviju. Bombe su padale i na Crnu Goru, ne samo Murino, već i na primorje, Podgoricu, Danilovgrad. Ne može jedno izvinjenje to da obriše", kazao je Bulatović.

"Nijedan napredak Crna Gora nije napravila da bi bila u NATO-u, koji nas je zvao da bi bilo više vojnika protiv Rusije", rekao je Bulatović i poručio da su ga na skup dovele "sene poginulih vojnika, policajaca i civila na Kosovu".

Lider Nove Andrija Mandić je poručio okupljenima da nije prihvatljivo da, nakon svega, Crna Gora uđe u NATO i najavio da će do organizovanja referenduma o članstvu još biti okupljanja.

"Ako se na prevaru, u Skupštini ili negde drugo donese odluka o NATO-u, Crna Gora će biti na ivici građanskog sukoba. Što ne bismo zeleli, ali vidimo Ukrajinu danas, siromaštvo u Rumuniji i Bugarskoj", poručio je on.

Predsednik DNP-a Milan Knežević ocenio je da je upućivanje NATO pozivnice Crnoj Gori nastavak bombardovanja iz 1999. godine.

"Milo Đukanović će preuzeti odgovornost da u slučaju rata šalje Crnogorce i Srbe na majku Rusiju. Ne želimo više ratova, ali ako zarate NATO i Rusija bićemo gde su bili Petrović. Đukanović je zabio nož u leđa svakom Crnogorcu i Srbinu priznavanjem Kosova, koje je srpski Jerusalim. I kad tad vratićemo se tamo kao Jevreji", poručio je Knežević.

 

"On je kazao da "članstvo Crne Gore u NATO-u nije moguće bez referenduma, ili su u suprotnom mogući građanski sukobi", prenosi RTCG.

"Predsednik Radničke partije Janko Vučinić poručio je da je "NATO čudovište koje se hrani na nesreći i krvi pokorenih naroda" i dodao da se jedino može organizovati referendum o članstvu u NATO-u.
"Sve ostalo je okupacija i onda će se ponoviti istorija i ustanak naroda, pa i sa oružjem", naveo je Vučinić.