Protest Srba iz Crne Gore u Beogradu
Tanjug/Dimitrije Goll 17.02
Protest Srba iz Crne Gore u Beogradu

Tanjug/Dimitrije Goll 17.02

Protest Srba iz Crne Gore u Beogradu, Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Ispred Ambasade Crne Gore u Beogradu "Asocijacija srpskih internet medija" organizovala je danas protest zbog, kako navodi, progona predstavnika srpskog naroda u Crnoj Gori, tamošnjih preostalih slobodnih medija i Srpske pravoslavne crkve u toj zemlji.

Predstavnik Asocijacije Gojko Rajičević rekao je novinarima da je krajnje vreme da se iz "prestonog grada svih Srba" poruči da se mora hitno zaustaviti diskriminacija Srba u Crnoj Gori.

On je kazao da je u Crnoj Gori srpski jezik izbačen iz upotrebe i sveden na nivo manjinskog, da su diskiminisani SPC, njeno sveštenstvo i imovina, i da je "očigledna diskriminacija" u državnoj upravi u kojoj je od ukupnog broja zaposlenih, Srba manje od sedam odsto.

"Procenat Srba po pokradenom popisu iz 2011. godine je više od 30 posto, dakle 30 odsto stanovništva participira u budžetu, a po podacima organa državne uprave, u njihovim organima zaposleno je ispod sedam odsto", rekao je Rajičević.

Podršku skupu dali su kandidat Demokratske stranke Srbije za predsjednika Srbije Aleksandar Popović, predstavnici Dveri među kojima i poslanik Ivan Kostić, bivši članovi Dveri, a sada predstavnici Narodnog slobodarskog pokreta Miroslav Parović i Vladan Glišić i pripadnici pokreta "Zavetnici".

Nemanja Ristić na skupu u Beogradu

Facebook

Nemanja Ristić na skupu u Beogradu, Foto: Facebook

Na skupu je bio i Nemanja Ristić koji je sredinom januara bio uhapšen u Srbiji po poternici Crne Gore zbog sumnje da je učestvovao u pokušaju terorističkog napada na dan izbora u Crnoj Gori oktobra 2016.

Ristića je posle hapšenja Viši sud u Beogradu uslovno pustio na slobodu - uz ograničenje da ne napušta Beograd i da se jednom nedeljno javlja policiji.

Komentari (2)

Srpkinja

18.02.2017 15:27

Termin drzavni udar je vrlo ozbiljna reč. Novokomponovani predstavnici vlasti ovaj termin često upotrebljavaju i zloupotrebljavaju zarad svojih ličnih interesa. Taj termin odomacio se i u Srpskoj i Crnigorskoj vlasti. Srbija je dozivela državni udar gubljenjem teritorije KIM. Djukonovic očigledno hoce da protera neposlušne Srbe i Crnogorce zarad širenja Siptara. Tuzi, Ulcinj, Bar itd. su okupirani od strane Šiptara. To Milo svesno ili nesvesno podržava.

Laki

18.02.2017 15:57

@Srpkinja - Junacine, a zasto nebiste demostrirali ispred vlade Crne gore, pa vise vas ima u Srbiji nego u Crnoj gori, a gledajuci ko vam je podrska sve mi vise lici da je protest u organizaciji pokreta Dveri, lepo je vama u Srbiji radite bez radne dozvole, studirate besplatno, imaju li Srbi u Crnoj gori ta prava, naravno da nemaju, a vi nasli da u Beogradu demonstrirate , u Podgoricu na demonstracije ne u Beogradu