Projekcija multikulturalne škole
Printscreen
Projekcija multikulturalne škole

Printscreen

Projekcija multikulturalne škole, Foto: Printscreen

Tako škola koja ima odobrenje za rad Ministarstva obrazovanja i sve uslove za upis učenika, i dalje ostaje samo ideja koja je trebalo  da doprinese društvenom oporavku nakon ratnih sukoba.

Interkulturalna škola Dunav u Vukovaru još je školske godine 2017/2018 trebalo upisati prvu decu u predškolsko i prvi razred osnovne škole. Prva škola takve vrste u Hrvatskoj trebalo je da doprinese društvenom oporavku nakon ratnih sukoba, programom prilagođenim obrazovnim potrebama multietničke i multikulturalne zajednice. Opremljena škola, edukovani nastavnici, direktor, odobrenje Ministarstva obrazovanja za početak rada, ali učenika i dalje nema.

Pročitajte još:

Lokalne vlasti, odnosno HDZ i SDSS bojkotuju ideju ove multikulturalne škole koja i dalje ostaje samo ideja na papiru. Osim toga, zbog nepoštovanja međunarodnog sporazuma potpisanog 2014. između Republike Hrvatske i Kraljevine Norveške, koja je bila spremna dati 1,3 miliona evra za ovaj projekt na istoku Hrvatske, Kraljevina Norveška sada potražuje od Hrvatske uložena sredstva.

Naime, rok za realizaciju projekta bio je kraj aprila 2017. godine, do kada je Hrvatska bila u prilici da iskoristi izdašnu norvešku donaciju. Iz donacije je dosad utrošeno 390.000 evra, a taj novac Kraljevina Norveška sada traži natrag. Iz norveške ambasade ne kriju žaljenje što škola kojoj je cilj bio postizanje više načina razumevanja i saradnje, ipak nije zaživjela.

U pozadini cele priče, škola je od samog kretanja u projekt iz vremena Vlade Zorana Milanovića, bila zapravo neželjena u redovima lokalnih HDZ-a i SDSS-a. Ove dve stranke su svojevremeno sprečile da grad Vukovar osnuje ovu školu, a učestali diskurs lokalnih vlasti u poslednje vreme je da interes za školu ne postoji.