Ruska vojska
Printscreen/Youtube
Ruska vojska

Printscreen/Youtube

Ruska vojska, Foto: Printscreen/Youtube

 

* Zabeleženo je više od 20 žarišta

* Aktivirana vojska

* Počelo hitno uništavanje

 

U različitim oblastima u Bugarskoj zabeleženo je više od 20 žarišta afričke kuge svinja, kako na farmama, tako i među domaćim svinjama, prenose lokalni mediji. Zbog širenja afričke kuge u četiri oblasti zemlje: Ruse, Dobrič, Pleven i Razgrad, proglašena je katastrofa.

Prema mišljenju stručnjaka, ekonomski gubici od izbijanja bolesti iznosiće između 250 i 300 miliona evra. Vlada Bugarska izdvojila je oko 1,9 miliona evra za borbu protiv afričke kuge svinja.

Svinje

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Ranije je evropski komesar za bezbednost hrane Vitjanis Andrjukajtis izrazio zabrinutost da bi zbog te bolesti Bugarska mogla u potpunosti da izgubi proizvodnju svinja. Ministarka poljoprivrede Desislava Taneva pretpostavlja da je širenje afričke kuge prouzrokovano nepažnjom u sprovođenju mera za sprečavanje širenja.

- Verovatno se desila nepažnja tokom realizovanja preventivnih mera. Graničimo se sa Rumunijom u kojoj je registrovano 1.600 žarišta zaraze - izjavila je ministarka.

Ona je dodala da u Bugarskoj postoji 110 registrovanih klanica, od kojih je 67 za svinje.

- Te klanice će moći da obavljaju svoje aktivnosti samo u prisustvu veterinara i vojne policije - istakla je Taneva.

Na farmama u oblasti Ruse uništeno je više od 57.000 svinja, u oblasti Dobrič bi trebalo da bude uništeno 60.000 životinja. Osim toga, kao preventivna mera sve životinje koje žive u krugu od 20 kilometara od mesta na kojima su zabeleženi slučajevi zaraze takođe moraju biti uništene.

Pročitajte i:

Zbog izbijanja afričke kuge u nekoliko oblasti, na svim farmama svinja u Bugarskoj će biti stvorene sanitarne zone, a podignuta je i vojska koja će nadgledati sprovođenje preventivni mera. Odluka doneta je na sednici Vlade, prenosi "Bugarski nacionalni radio".

 

BONUS VIDEO: Pitali smo Aleksandra Vučića kada će biti uveden VOJNI ROK i šta piše u u ličnoj poruci od Putina