Igračke
Youtube/Printscreen
Igračke

Youtube/Printscreen

Igračke, Foto: Youtube/Printscreen

Dečje igračke "lutka beba", "lutka frozen" i "poni set", povučeni su iz prodaje zbog povećanog sadržaja ftalata. Ftalat je materija koja se PVC-u dodaje da bi omekšao materije, a izaziva neplodnost i oštećenja bubrega i jetre. 

Zdravstvena sanitarna inspekcija utvrdila je da navedene lutke sadrže povećan nivo dibutil disodecil ftalata koji su štetni po zdravlje dece. 

Iz Uprave za inspekcijske poslove kazali su da je kontrola predmetnih igračaka još u toku. 

- Pregledi igračaka obavljaju se metodom procene rizika, kao i uvidom u nebezbedne igračke iz ranijih godina i nedeljnih obaveštenja Rapeka - rekli su iz Uprave za inspekcijske poslove. 

Prilikom kontrole igračaka, kako su pojasnili, pregleda se dokumentacija kod pojedinih vrsta igračaka i da li nedostaje isprava da one sadrže ftalate iznad propisanog nivoa. 

- Ukoliko je inspektro utvrdio da je igračka nebezbedna, uvoznik zabranjuje dalju distribuciju igračaka i nalaže povlačenje iz prometa kod svojih trgovaca kojima su prodali igračke, a zatim se u štampanom mediju objavljuju podaci o neispravnosti kako bi potrošači koji su kupili igračku mogli da je vrate u objekat. 

Sve igračke koje su sadržale otrovne materije su uništene u skladu sa propisima.