Pričaju da spaljujemo tela na gomili, odjednom... OVO JE PRAVA ISTINA!
Miodrag Jović (52) iz Zagreba radi u krematorijumu i svakog dana "ispraća" mrtve. Posao mu je neverovatno težak i zahtevan...
PROČITAJTE JOŠ:
- Nakon ispraćaja kovčeg s telom pokojnika prevozimo u rashladnu komoru do dana kremacije. Svakog jutra mrtvozornik po poslednji put pregleda pokojnike i daje dopuštenje za kremaciju. Kovčeg se zapečati i ponovo sprema u rashladnu komoru. Moj posao započinje kad primim nalog za kremaciju. Iz rashladne komore preuzimam telo pokojnika i vozim ga do peći – objašnjava Miodrag koji radi za Gradskih groblja već 13 godina. Dugo je radio sahrane, a pre dve godine imao je mogućnost da dođe da radi u krematorijum.
- Ovaj posao je jako stresan i zahtevan jer osim što radite s pokojnicima i imate pijetet prema preminulima, morate da budete baš koncentrisani i da pazite na svaki detalj kako bi se ispoštovala procedura. Najteži deo posla je kad morate da kremirate novorođenče ili neku mladu osobu, a svi smo bili posebno utučeni kad smo nedavno morali da kremiramo kolegu koji je radio tu sa nama. Umro je od srca, a imao je samo 32 godine. Ovo nije posao koji može da radi svako, a moja je obveza svakom pokojniku da omogućim dostojanstven odlazak u skladu s njegovim željama – objašnjava Miodrag za 24sata.hr dodajući kako je njegova želja da ga, jednog dana kad kucne njegov čas, takođe kremiraju.
Kako na groblju radi već godinama, privikao se na poslove vezane uz smrt. Ipak, o tome kod kuće na razgovara sa suprugom i dvoje dece.
- Često o poslu razmišljam i kad odem kući. Nađete se u nekom stanju kad razmišljate o tome kako je pokojnik skončao. Inače, ovde se radi u tri smene, a tokom dana kremiramo 30 pokojnika. Pritisak je ogroman jer pokojnici stižu iz cele Hrvatske, a manjim delom i iz Bosne i Hercegovine. Imamo dve peći za kremaciju, a treća nije u funkciji još od 2015. godine. Trenutno je u postupku nabavke. Bilo bi nam lakše kada bismo imali i tu treću peć – zamišljeno govori Miodrag pripremajući kovčeg s pokojnikom za kremaciju.
PROČITAJTE JOŠ:
Kovčeg se stavlja ispred vrata peći na posebna metalna kolica za uvlačenje, jer temperatura u pećima može da dostigne i više od 1.000 stepeni Celzijusovih. Peći su plinske, a trajanje svake kremacije je oko sat i pol.
- Ljudi imaju mnoge zablude u vezi ovog postupka, pa tako već godinama slušamo o tome kako istovremeno kremiramo više pokojnika, kako ih vadimo iz kovčega koje su kupile porodice pa te kovčege koristimo za druge pokojnike i slično. Sve su to gluposti, jer kao što vidite, peć je konstruisana tako da u nju stane samo jedna osoba i ubacujemo je u originalnom kovčegu u kojem je bio ispraćaj – rekao je pokazujući druge kovčege s pokojnicima koji čekaju kremaciju. Zapečaćeni, s radnim nalogom i posebnom metalnom pločicom na kojoj je identifikacijski broj.
- Ta pločica je od metala kog ni ove visoke temperature ne mogu da oštete i kod svake kremacije je obavezna jer služi kao identifikacija pokojnika. Po tom broju pločice znamo sve podatke o pokojniku. Pločica se stavlja na kovčeg i zajedno s njim ulazi u peć – nastavlja Miodrag.
U drugoj prostoriji nalaze se izlazna vrata peći... Tu je kontrolni prozor kroz koji kremator može da proveri kako napreduje kremacija koja se završava čak i u slučaju nestanka plina ili struje jer je spojena na posebne agregate koji se u toj situaciji uključe i omoguće dovršetak postupka. Po završetku kremacije pepeo i kosti pokojnika ostaju u metalnoj posudi.
- Kosti ostaju suve i dehidrirane, pa ih zato nakon kremacije stavljamo u poseban mlin za kosti koji ih pretvara u prah. Sve zajedno traje dvadesetak minuta. Identifikacijska pločica ne ide u mlin jer bi ga slomila, ali je stavljamo na prečku uređaja te tako u svakom trenutku znamo s čijim posmrtim ostacima radimo. Takođe, u mlin stane samo jedna posuda. Po završetku postupka sav pepeo i kosti ulaze u urnu u koju na kraju ubacujemo pločicu te je zapečatimo metalnim poklopcem na kojem je isti taj identifikacioni broj kao i na pločici. Urnu možemo, zavisno od želej porodice, da stavimo u drugu, luksuzniju urnu – kaže Miodrag i dodaje da je time njegov posao završen.
Komentari (7)
Ostali dugmici
18.09.2018 10:29
A kako detaljno ocistite pec posle svake kremacije na svakih pola sata ?! Nemoguce ! Mora da ostane nesto pepela koji se mesa. Pa lozili ste drva,ugalj... znamo da nije moguce sve ocistiti.
slavica
18.09.2018 10:48
Evo šta ti je čovek. Prah i pepeo samleven u mlinu. A tolike svađe rasprave uvrede. Čemu to kad ćemo manje više svi završiti u mlinu ili kovčegu.
Vuki
18.09.2018 15:39
@slavica - Po tvojoj logici, onda ne treba ni da živimo..
rada tomasevic
18.09.2018 16:54
@slavica - Postovana Slavice.MI VI ONI tj sve NASI koji surazbucali zemlju pokoljizvrsili nad najblizim komsijama svojim zemljacima itd. zasto?za pepo i dim ili pi.kin i ku.cev dim.U ime boga bijase zar ne?
gordana tarana
18.09.2018 12:26
Ovima nije potreban posao u trece zemlje.O plati ni reci da zucne mora da dobro dere plus jos neke benificije.
dexi
18.09.2018 21:40
Topalovic
Kata
18.09.2018 22:08
Neka hvala,bolje neka budem gozba crvicima!