Ljubljana, Slovenija
Google street view
Ljubljana, Slovenija

Google street view

Ljubljana, Slovenija, Foto: Google street view

* Vlada slovenačkog premijera Marjana Šareca od danas nema osiguranu parlamentarnu većinu

* Podršku uskratila stranka Levica zbog neslaganja oko ukidanja dopunskog zdravstvenog osiguranja

* Jedan od kamena spoticanja u njihovoj saradnji bilo je pitanje što bržeg ukidanja dopunskog zdravstvenog osiguranja

Vlada slovenačkog premijera Marjana Šareca od danas nema osiguranu parlamentarnu većinu za izglasavanje zakona, nakon što joj je podršku uskratila stranka Levica zbog neslaganja oko ukidanja dopunskog zdravstvenog osiguranja.

"Ovo je zadnja domina u nizu koja je pala, konstatujemo da je vlada odstupila od dogovora koji je s nama imala, pa sporazum o našoj saradnji s vladom više ne smatramo obavezujućim. Od sada smo u pravoj opoziciji", kazao je novinarima predsednik Levice Luka Mesec, prenosi Hina.

Njegova stranka u parlamentu ima devet poslanika i od nastanka levo-liberalne vlade Marjana Šareca prosle godine podržavala je vladine socijalno usmerene programe putem posebnog sporazuma, iako u vladi nije imala svojih predstavnika.

Jedan od kamena spoticanja u njihovoj saradnji bilo je pitanje što bržeg ukidanja dopunskog zdravstvenog osiguranja, na čemu je insistirala Levica, pozivajući se na njihov sporazum, ali je vlada predlog da se ono ukine već iduće godine, čime bi nastao manjak od pola milijarde evra, te zameni povećanjem stope doprinosa za zdravstvo, ocenila nerealnim.

 

 Mesec se s tim rešenjem ne slaže, a njegova je stranka već ranije najavila uskraćivanje svojih glasova prilikom glasanja o državnom budžetu ovog meseca, što bi teoretski moglo dovesti do krize koalicione vlade koju čini čak pet stranaka i kojoj uprkos tome do formalne natpolovične većine u parlamentu nedostaju dva glasa.

Iako je popularnost Šarecove vlade i njega lično od prošlog meseca zbog nekih afera u blagom padu, pa vladu oštro stajalište Levice zabrinjava, neki misle da njihova saradnja neće u potpunosti biti prekinuta.

Na tome posebno insistiraju Socijalni demokrati (SD) koje vodi predsednik parlamenta Dejan Židana, navodi Hina.

On je već izjavio da je Levica važna socijalna komponenta u vladi i da s njima treba početi nove razgovore.

No, čak i u slučaju potpunog prekida saradnje, opstanak i parlamentarnu većinu kod izglasavanja ključnih zakona, Šarec bi mogao osigurati s dva manjinska glasa poslanika italijanske i mađarske manjine, pa čak i glasovima nacionalista iz Nacionalne stranke (NS) Zmage Jelinčiča, koji mu je obećao podršku prilikom izglasavanja budžeta za iduće dve godine.

GRADONAČELNIK BEOGRADA BORAVIO U SLOVENIJI Radojičić: Poseta Ljubljani važna za regionalnu saradnju

BONUS VIDEO: PREDSEDNIK VUČIĆ ZA ALO.RS "Nema više nikakvih garancija! Nemojte da kukate što se naoružavamo!"