Zdravko Krivokapić
EPA
Zdravko Krivokapić

EPA

Zdravko Krivokapić, Foto: EPA

"Depeša" je stigla u Brisel, potvrdila je portparolka Ana Pisonero Hernandez, poručujući da moguću podršku neće prejudicirati javnim komentarisanjem opcija ili spekulacija.

Zvanična Podgorica traži podršku evropskih institucija u procesu diversifikacije kineskog duga i završetka ostatka auto-puta od Bara do Boljara, granice sa Srbijom. U petak se, doduše, nezvanično u Podgorici čulo da bi do kraja ovog meseca trebalo da stigne odgovor Evropske komisije na premijerovo pismo.

Ako se ne nađe rešenje za otplatu duga, koji u ovom trenutku iznosi gotovo milijardu dolara, nastao zbog izgradnje deonice auto-puta, Crna Gora bi se prema Kini mogla naći u istoj situaciji kao što se pre nekoliko godina našla Grčka, kada je Peking preuzeo luku Pirej. Crnu Goru od 42 kilometra od Smokovca do Mateševa će po prvom ugovoru koštati 809 miliona dolara, pride najmanje 90 miliona zbog pristupnih puteva, elektro i vodovodnih mreža uz saobraćajnicu i tako sve na korak do enormne cifre sa devet nula.

Crna Gora, Luštica

D.K.

Crna Gora, Luštica, Foto: D.K.

Ministar finansija i socijalnog staranja u Vladi Crne Gore Milojko Spajić spušta "loptu na zemlju"

- Crna Gora nije tražila da neko otplati dugove države, već samo potencijalno refinansiranje sa povoljnim uslovima. Trenutno nema potrebe za dodatnim zaduživanjem, jer je Crna Gora na putu potpunog finansijskog ozdravljenja - izjavio je Spajić. - Crna Gora trenutno pregovara sa evropskim partnerima.

U jeku priče da bi zvanični Peking zbog duga mogao da preuzme deo teritorije Crne Gore, pre svega crnogorsku obalu, pa čak i Luku Bar, Ulcinj, Budvu, Herceg Novi, ambasador Kine Liu Đin je obišao gradilšte na najtežoj deonici auto-puta.

- Ovo je put kinesko-crnogorskog prijateljstva. Postoji poznata kineska izreka - "Ko želi da se obogati, prvo treba da izgradi puteve" - kazao je Đin.

Komentari (4)

Goran

17.04.2021 19:11

Pa nek Djukanivic vrati pokradeni novac od gracana CG koje je pokrao pa nek isplati dug.

roko

17.04.2021 21:39

Tu obalu neka otkupe Rusija i Srbija najjace resenje.

Blue Star

18.04.2021 07:54

@roko - Brini ti kako ce Srbija da vrati silne milijarde kinezima!Sta ce Srbija da proda??

roko

19.04.2021 21:06

Raspada se CG em pukla ekonomski em ove komite sta rade tacno protiv svoje drzave da ih svi zaobilaze a toliko lepsih plaza van granica i jeftinijih ima.Sad ce im ovi iz Indije doci ????????