Albanci, Severna Makedonija
Shutterstock
Albanci, Severna Makedonija

Shutterstock

Severna Makedonija, Foto: Shutterstock

Kralj Milutin, Stefan dečanski, Stefan Prvovenčani, knez Lazar, car Uroš tako su postali "Sv. car Vladimir Kijevski", "Sv. car Jovan Milostivi", "Sv. car Konstantin Veliki", "Sv. Nićifor Foka", "Sv. Konstantin Kavasila", "Arhiepiskop ohridski" i "Sv. car Justinijan Prvi".

Prema rečima Miloša Stojkovića iz SPONA, natpisi su ispisani nevešto i to je verovatno urađeno tokom ove godine.

- Ne samo da su na ovaj način oskrnavljene freske srpskih svetitelja, već je oskrnavljena i uspomena na njihovog autora, prvog makedonskog svetovnog slikara Dimitrija Andonova Papradiškog, koji ih je naslikao 1932/33, kao i na one koji su freske darovali manastiru - naveo je on dodajući:

- Prinuđeni smo da reagujemo kod institucija kako bi se ova stvar ispravila. Da vidimo ko je dozvolio da se tako nešto uradi, po kom rešenju. Po kom zakonu je neko mogao da preimenuje srpske vladare-svetitelje - navodi Stojković.

Pročitajte još:

 

Komentari (5)

Plava Ptica

05.12.2020 07:38

Pa,nije vam ovo CG!Kakvi srpski svetitelji?Makedonska crkva-OA je starija od srpske crkve nekoliko vekova!

Trig

05.12.2020 11:17

@Plava Ptica - Koja makedonska crkva?O cemu ti blejis?

Plava Ptica

05.12.2020 13:08

@Plava Ptica - Jurisdikcija ArhiEpiskopa Ohridskog dosezala sve do danasnje Sremske Mitrovice!Sve crkve na tom prostoru pripadale OA-veze nisu imale sa Srbijom!Uostalom vas kalogeros Sava se odmetnuo od OA!Nije lose,malo procitati,poznavati materiju,pa onda pisati komentare!

Vladimir

05.12.2020 19:53

@Plava Ptica - Zašto onda imena i likovi srpskih kraljeva na freskama (koje je neko oslikao i stavio ta imena)? Što se do sada niko nije bunio? O kojoj Makedonskoj državi i crkvi je tačno reč?

Boris

05.12.2020 07:45

Na ovo mora da reaguje i Vlada Srbije. To ne bi trebalo da prođe samo sa jednim člankom u novinama. To je vandalizam i to nijedna ozbiljna zemlja ne bi dozvolila .