Prodavnica, market
Alo!/Vladimir Marković
Prodavnica, market

Alo!/Vladimir Marković

Prodavnica, market, Foto: Alo!/Vladimir Marković

U poslednja dva dana s hrvatskog tržišta povučena su tri prehrambena proizvoda potencijalno opasna za ljudsko zdravlje.

Prvi je bio Aseeel maslac od povrća, u pakiranju od jednog kilograma i poreklom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, u kojem su pronađene povećane količine masnih kiselina. Spomenuti su proizvod na tržište plasirale “Middle East Trgovine” iz Zagreba.

Drugi proizvod je konzerva s tuna komadima u biljnom ulju, turskog proizvođača, u kojoj je analizom otkrivena povećana količina histamina, što može izazvati alergijske reakcije. Konzerviranu je tunu na naše tržište stavljala Mesna industrija “Braća Pivac”.

Poslednji proizvod koji je uklonjen s polica trgovina spada pod zdravu hranu, a reč je o usitnjenim sjemenkama lana, u pakiranju od 200 grama. Proizvođač je “Alnatura”, a distributer tvrtka “Muller”. U sjemenkama je, inače, pronađena povećana količina cijanovodične kiseline.

Hemijske opasnosti

Od početka ove godine s tržišta je povučeno 47 spornih proizvoda, o čemu su građani obavešteni preko web stranica Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu. Ranije su iz prodaje uklonjena 62 proizvoda.

- Prema vrstama opasnosti utvrđeno je da se najveći broj slučajeva u tekućoj godini odnosio na hemijske opasnosti (18) te one mikrobiološke (17), dok su u samo dva slučaja utvrđena strana tela u hrani, a u 10 slučajeva u pitanju su bile tzv. ostale opasnosti.

Kategorija “ostale opasnosti” većinom se odnosila na neispravnu deklaraciju, primera, kad prisustvo alergena u hrani nije bilo deklarirano i tome slično - objašnjavaju nadležni iz Ministarstva poljoprivrede.