Milorad Dodik - januar pre operacije
Petar Marković
Milorad Dodik

Tanjug

Milorad Dodik, Foto: Tanjug

Zijad Halilović iz Lukavca osumnjičen je da je preko društvenih mreža podstrekivao na ubistvo predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika i predsednice Republike Srpske Željke Cvijanović.

Halilović je tražio snajperistu koji bi ubio funkcionere RS, a portparol MUP-a Srpske Mirna Miljanović rekla je da je Uprava za borbu protiv terorizma i ekstremizma MUP-a Srpske podnela Republičkom tužilaštvu izveštaj protiv Halilovića zbog sumnje da je počinio krivično delo „javno podsticanje na terorističke aktivnosti“.

- On je osumnjičen da je 23. januara ove godine na svom Fejsbuk profilu izneo lične ideje kojima je podsticao na terorističke radnje, pozivajući na otvorenu likvidaciju najviših zvaničnika Republike Srpske - pojasnila je Miljanovićeva.

Lamija Selimović i Almir Brkić

Facebook

Halilović je na svom profilu pokrenuo inicijativu da se angažuje snajperista kako bi ubio Dodika i Cvijanovićevu. Tokom istrage ostvarena je i saradnja s MUP-om Tuzlanskog kantona jer on živi na području Lukavca.

- Policija je pretresla kuću i objekte koje on koristi. Tom prilikom pronađeni su pištolj i ručna bomba, mobilni telefoni i propagandni materijal. Reč je o radikalnom propagandnom materijalu - istakao je izvor portala „Srpskainfo“.

Crna Gora, Milo Đukanović, Crnogorci

Tanjug

Profesor geopolitike Srđan Perišić kaže za „Alo!“ da to nije prvi takav slučaj, kao i da je zanimljivo da slične pretnje po pravilu dolaze iz kriminogenog miljea.

- Uveren sam da iza takvih pretnji stoje interesi službi pojedinih zapadnih zemalja - naglašava Perišić.

Pročitajte još: