Hrvatska vojska
Associated Press

 

Hrvatska vojska

Associated Press

Hrvatska vojska, Foto: Associated Press

 

 

ŠOK I NEVERICA U JUTARNJEM PROGRAMU RTS-A! Lazanski otkrio da uskoro u Srbiju stiže 18 ĐAVOLA iz Kine!

U ovoj vojnoj vežbi učestovaće 5.250 vojnika iz Hrvatske  Slovenije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Albanije, Crne Gore, SAD-a, Poljske, Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva, Litvanije, Severne Makedonije, Italije i Nemačke i po prvi put vojska takozvanog Kosova. Za ovu operaciju NATO je angažovao 60 borbenih i transportnih aviona, 30 helikoptera i 800 raznih borbenih i neborbenih vozila.

Samo da podsetimo radi poređenja na današnjoj paradi " Odbrana slobode" Vojska Srbije angažovala je sama 4.000 vojnika i policajaca, 300 vozila i 40 letelica.

Hrvatska vojska

Associated Press

Hrvatska vojska, Foto: Associated Press

"Vojna vežba "Immediate Response 19" održava se od 10. maja od 6. juna na vojnom poligonu "Eugen Kvaternik" u Slunju i u kasarni"Josip Jović" na Udbini, i na području Slovenije i Mađarske. Hrvatskoj je po prvi put dodeljena komanda nad multinacionalnim bataljonom. Cilj vojne vežbe biće provera ideje "NATO bez granice" brzo prebacivanje snaga iz jedne u drugu članicu bez komplikovane birokratske procedure", kaže izvor Alo.

SRBIJA STVARA NOVI BALKANSKI SAVEZ Velika Albanija se uzdiže, OPASNOST od rata sve veća, ali stari prijatelji nam stižu u pomoć - Dogovorena zajednička VOJNA AKCIJA!

Vojne snage članica koje učestvuju na vežbi dolaziće u Hrvatsku kopnenim i pomorskim putem, Tako Makedonci dolaze preko Srbije i Bajakova, Litvanci, Slovenci i ostali preko Brežica, dok će jedino albanska vojska i vojska takozvane države Kosovo doći morskim putem.

Vojska Kosova

AP/Visar Kryieziu

Vojska Kosova, Foto: AP/Visar Kryieziu

 

Za njih je Hrvatska, kako Alo.rs saznaje, stavila na raspolaganje dva desantna broda minopolagača klase Cetina koji će iz luke Drač do Zadra prevesti albansku i "kosovsku vojsku" sa tehnikom.

AMERIČKI AMBASADOR SKOT PROVCIRAO UOČI VOJNE PARADE Oštro napao Srbiju zbog generala Lazarevića i marša " Besmrtnog puka"

Kako Alo.rs saznaje od dobro obaveštenog izvora, Priština je na ovu NATO vojnu vežbu poslala jedan pešadijski vod i jedan tim deminera sa pratećim vozilima i logistikom, koji će se naredne nedelje iskrcati u Zadru, a zatim vojnim vozilima posle kraćeg odmora sa ostalim članicama NATO prebaciti u Mađarsku, pa nazad u Hrvatsku.

Američka vojska, Gvozdena brigada

Tanjug/AP 06-01-2017

Američka vojska, Gvozdena brigada, Foto: Tanjug/AP 06-01-2017

Takođe u Hrvatsku dolaze i delovi američke 173, padobranske brigade poznatiji kao "eksperti za Irak", kao i po tri bataljona francuskih i britanskih padobranca, gde se za pet dana očekuje priv masovni padobranski desant, gde će hrvatske snage u zamišljenom scenariju napada na članicu NATO imati zadatak odbrane zone doskoka. 

FOTOGRAFIJA ZBOG KOJE ĆE GORETI CRNA GORA! Vučić pred celim svetom pokazao Milu Đukanoviću ko je gazda! Jednim potezom ga matirao! (FOTO)

"Osim toga, paralelno sa ovom u Hrvatskoj se očekuju još dve velike vežbe - jedna u Sloveniji gde američka vojska po prvi put na prostoru nekadašnje Jugoslavije raspoređuje bateriju protivraketnog sistema "Patriot", a u zoni Piranskog zaliva održava se vežba "Astral Knight" gde će biti simuliran pomorski desant. Posle završetka "Immediate Response 19" juna ove godine započinje vežba " Swift Responce" gde se padobrancima iz Francuske i Britanije pridružuju Rumuni i Bugari.