Vesko Vukotić
Alo!/ Dejan Briza
Vesko Vukotić

Alo!/ Dejan Briza

Vesko Vukotić, Foto: Alo!/ Dejan Briza

Ubicu Veselina Veska Vukotića (69), oca Jovana i Igora Vukotića, koje je policija označila kao vođe "škaljarskog klana", crnogorski istražitelji traže u redovima suprotstavljenog "kavačkog klana".

Pročitajte još:

Vukotić je, podsetimo, ubijen u subotu u sačekuši ispred porodičnih apartmana u naselju Dobrota u Kotoru. U roku od samo 48 sati, policija je na saslušanje privela 26 osoba bliskih "kavačkom klanu" kako bi proverila njihov alibi u vreme brutalne likvidacije Vukotića.

Šifrovane poruke

- Istražitelji su uvereni da iza ubistva stoje pripadnici "kavačkog klana" koji su u sukobu sa sinovima ubijenog. Oni veruju da su "kavčani" brutalnu osvetu najavili posle ubistva njihovog istaknutog člana Vladimira Roganovića u Beču u decembru 2018 - kaže sagovornik.

Preporučujemo i ovo:

On podseća da su još tada za oko zapale čitulje koje su pripadnici "kavačkog klana" objavili u novinama, ali i pesma koju mu je posvetio Radoje Zvicer, za kojim je susedna država raspisala poternicu. U novinama je osvanula i čitulja koju je potpisao "bata", a za koju su mnogi posumnjali da je šifrovana poruka koja nosi i otvorenu pretnju.

- Vladimiru Roganoviću Vili. Da ovakvog momka prevare manekeni i lisice, jednostavno ne ide. Poslednji pozdrav, bato - navedeno je u oproštajnoj poruci, za koju su mnogi posumnjali da je pretnja braći Vukotić. Navodno, u međusobnoj komunikaciji oni "manekenom" nazivaju Jovana, a "lisicom" Igora Vukotića.

Pucali na vođinu ženu

Osim ubistva Roganovića, "kavčani" su navodno braći Vukotić zamerali i pucnjavu na Tamaru Zvicer, suprugu njihovog vođe Radoja Zvicera.

- Nedavno je istraga o pucnjavi koja se dogodila u maju 2016. ponovo otvorena protiv Jovana i njegovog oca Veselina zbog sumnje da su pokušali da ubiju Tamaru Zvicer tako što su pucali u njen automobil iz svog auta, ali ga nisu pogodili. Vukotić je navodno dostavio snimak na kom se vidi da je kobnog dana bio u Ljubljani i da nije bio u Kotoru kada je pucano na nju - podseća sagovornik.

Rat "kavačkog" i "škaljarskog" klana, podsetimo, počeo je pre pet godina pošto je iz jednog stana u Valensiji nestalo 200 kilograma kokaina. Nestanak vrednog tovara droge pocepao je do tada jedinstvenu kriminalnu grupu iz Kotora na dva dela i tada je počeo krvavi rat u kom je do sada ugašeno preko 30 života.

Jovan Jovica Vukotić

Privatna arhiva

Jovan Jovica Vukotić, Foto: Privatna arhiva

- Iako istražitelji veruju da je Vukotić poslednja u nizu žrtava dva zavađena klana, ne isključuje se mogućnost da iza ubistva stoji i neko treći - kaže izvor iz istrage.

U zatvoru mu saopštili tragičnu vest

Jovan Vukotić, koji u zatvoru u Beogradu služi kaznu od 15 meseci zatvora zbog korišćenja falsifikovanog pasoša, iza rešetaka je veoma mirno primio vest da mu je otac ubijen u Kotoru.

Kako se nezvanično saznaje, on nije podneo zahtev Upravi za izvršenje krivičnih sankcija da prisustvuje sahrani oca, s obzirom na to da je reč o drugoj državi i da zna da to ne bi moglo da bude izvodljivo.

Njegov branilac, advokat Zora Dobričanin Nikodinović kaže da je posetila Jovana Vukotića u zatvoru.

- On se dobro drži, koliko je to moguće u ovoj situaciji. Otac ga je naučio da muškarci ne plaču - kratko je rekla Zora Dobričanin Nikodinović.

Najverovatnije, sahrani Veselina Vukotića neće prisustvovati ni njegov drugi sin Igor, za kojim je Crna Gora raspisala poternicu.

Ubica nije ostavio tragove

Istražitelji veruju da je Veselina Vukotića ubio profesionalni ubica, koji za sobom nije ostavio tragove, kao i da je imao najmanje jednog pomagača.

- Kamere postavljene na banderi nedaleko od mesta likvidacije snimile su ubicu, ali se njegov lik ne raspoznaje jer je na glavi imao kačket. Očigledno je da je sačekuša bila dobro organizovana i da je ubica znao kako da se zaštiti - kaže izvor iz istrage.