novac pare evro euri euri euro
Alo.rs/V.Đ.
novac pare evro euri euri euro

Alo.rs/V.Đ.

Foto: Alo.rs/V.Đ.

Veće banjalučkog Okružnog suda, kojim je predsedavao sudija Pane Gavrić, osudilo je nekadašnje inspektore Područne jedinice Poreske uprave u Prijedoru, Nemanju Barovića i Mihajla Ristića na ukupno pet i po godina zatvora zbog primanja mita.

Barović je dobio tri i po godine i 6.000 KM (3.000 evra) kazne, a Ristić dve godine zatvora, te je dužan platiti 3.000 KM. Obojici je izrečena zabrana obavljanja poslova poreskih inspektora od tri godine. Prema presudi, Barović je osuđen jer je uzeo 5.000 KM mita od Momira Lajšića da bi mu sredio da ne dobije krivičnu prijavu i da plati 30.000 umesto 120.000 KM za poreske obaveze. Osuđen je i da je zajedno sa Ristićem uzeo mito od vlasnika prodavnice "Nina" Marinka Bilbije za manju kaznu i "sređivanje" uočenih nepravilnosti. Navodi se da su oni tada za te usluge dobili po 100 KM. Bilbija je ranije, na osnovu priznanja krivice, za davanje mita osuđen na novčanu kaznu od 500 KM.

Barović je, usled nedostatka dokaza, oslobođen optužbi da je od vlasnika i poslovođe u firmi ND Pile prom Nemanje Šarengaće uzeo 5.000 evra i 250 KM. Obojica osuđenih novčane kazne će morati da plate u roku od tri meseca od pravosnažnosti presude. Od Barovića je oduzeto 5.000 KM nelegalno stečene imovinske koristi kao i 100 KM, dok je od Ristića oduzeto 100 KM. Oni su uhapšeni u akciji Svodna.