RUSI UHAPŠENI U HRVATSKOJ Poneli black box, iznajmili kola, maskirali se i obili bankomat (FOTO)

Mladi Rusi (22 i 21) došli su u Hrvatsku sa najnovijom provalničkom tehnologijom za bakomate "black box", radi izvršenja krivičnih dela na teritoriji te zemlje.

Oprema
Oprema, Foto: Policijska uprava zagrebačka

Dvojica mladića iz Rusije, koje su u Hrvatsku došli s planom da lica maskiranih lažnim bradama, brkovima i perikama, te uz pomoć trenutno najnovije provalničke tehnologije za bankomate tzv. "black box" hakuju bankomate te iz njih uzimaju novac, uhapšeni su zahvaljujući pravovremenoj akciji policije.

Mladi Rusi, stari 21 i 22 godine, u Hrvatsku su došli odvojeno kako ne bi probudili sumnju, zatim su se maskirali, uanjmili automobil te se uputili u prvo hakiranje bankomata u Karlovcu. Međutim, premda su već izrezali bankomat kako bi mogli priključiti opremu za hakiranje (Black box), odustali su od provale ne uzevši ništa. No, policija im je ubrzo ušla u trag te su uhapšeni na području Zagreba.

Oprema
Oprema, Foto: Policijska uprava zagrebačka

Kako je saopštila policija, Rusi su prijavljeni za tri kaznena dela - zloupotreba naprava, oštećenje tuđe stvari i pokušaj računarske prevare. U akciji hvatanja mladih hakera učestvovali su, osim zagrebačkih i karlovačkih policajaca, i policajci iz PNUSKOK-a.

Oprema
Oprema, Foto: Policijska uprava zagrebačka

- Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da su osumnjičeni po prethodnom dogovoru, u različito vreme s jednim danom razlike i na različite načine došli na područje Republike Hrvatske u Zagreb, gde su odseli u hotelima na različitim adresama, nakon čega su unajmili lično vozilo s kojim su 20. februara 2020. godine u ranim jutarnjim satima dovezli se na područje Karlovca. Nakon što su parkirali, pešice su se uputili u neposrednu blizinu bankomata te s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi, oštetili ga na način da su upotrebom telesne snage i podesnog alata, koji su prethodno nabavili i doneli sa sobom, demontirali masku, odnosno plastiku na gornjem delu bankomata iznad tastature, pri čemu su na taj način napravili otvor koji se može pristupiti komunikacijskim žicama bankomata koje su pogodne za priključivanje elektronske naprave u nameri da elektronskim putem daju nalog bankomatu za isplatu novca. Nakon toga su se zbog nepoznatih razloga udaljili s mesta počinjena kaznenih dela, ne otuđivši novac.

Oprema
Oprema, Foto: Policijska uprava zagrebačka

Temeljnim nalogom suda, obavljena je pretraga prostora gde su boravili i vozila te su pronađeni predmeti prikladni za prikrivanje identiteta prilikom mogućih činjenja kaznenih dela, saopštila je zagrebačka policija.

Oprema
Oprema, Foto: Policijska uprava zagrebačka

 

  

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi