Hrvatska policija
Youtube/Printscreen
Hrvatska policija

Youtube/Printscreen

Hrvatska policija, Foto: Youtube/Printscreen

Zagrebačka banka našla se pod obradom istražitelja Hrvatske narodne banke (HNB) zbog rizika od pranja novca i finansiranja terorizma. Na udaru je i srpski preduzetnik Milan Popović, piše Jutarnji list.

Dnevnik navodi da ima u posedu zapisnik Hrvatske narodne banke koji u svom zaključku donosi niz vrlo oštrih, gotovo dramatičnih zapažanja o propustima najveće hrvatske banke po pitanju sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma.

Milan Popović

Rajko Ristić/Alo!

Milan Popović, Foto: Rajko Ristić/Alo!

Eksperti Hrvatske narodne banke u zaključku upozoravaju da su "nezakonitosti i nedostaci utvrđeni u svim revidiranim poslovnim područjima, te na sve tri "linije odbrane".

Brojnost nezakonitosti i propusta, kao i iznosi koji se spominju u zaključku Hrvatske narodne banke toliki su da ukazuju na dugogodišnje sistemsko zanemarivanje pitanja sprečavanja pranja novca u Zagrebačkoj banci, piše Jutarnji list.

Dnevnik navodi da posebnu pažnju privlači iznos gotovinskih isplata po računima nerezidenata, u iznosu od 1,79 miliona kuna, kao i ukupan iznos isplata po računima klijenata kojima je stvarni vlasnik bio poznati srpski preduzetnik, bivši partner Severine Vučković, Milan Popović.

Severina Vučković

Instagram/severina

Severina Vučković, Foto: Instagram

Po tim Popovićevim računima kroz Zagrebačku banku prošlo je više od milijardu kuna, a Hrvatska narodna banka je upozorila da je Zagrebačka banka trebalo da kao sumnjive prijavi čak 38 transakcija ukupne vrednosti od 488 miliona kuna. Banka je prijavila pet sumnjivih transakcija vezanih uz Milana Popovića ili 14 odsto od onoga što je trebalo da prijavi.

Iz dokumenta Hrvatske narodne banke ne proizlazi da je Zagrebačka banka aktivno učestvovala u pranju novca nego da je propustila da utvrdi obrasce koji nalikuju pranju novca, baš kao što je propustila da prijavi velik broj transakcija koje je, prema mišljenju Hrvatske narodne banke, trebalo prijaviti.

Zagreb

Youtube/Printscreen

Zagreb, Foto: Youtube/Printscreen

Kada je u drugoj polovini januara dotadašnji predsednik Uprave Zagrebačke banke Miljenko Živaljić podneo ostavku iz "ličnih razloga", krenule su priče da pravi razlog odlaska iskusnog bankara treba tražiti u ozbiljnim problemima koje je Zagrebačka banka imala sa sistemom sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma, navodi dnevnik.

Međutim, zvanična politika Zagrebačke banke čvrsto i uporno se držala verzije o "ličnim razlozima" odlaska Miljenka Živaljića, koja je počela da deluje neuverljivo nakon odlaska još dvoje visokopozicioniranih menadžera Zagrebačke banke.