Policija, sirene, svetla, policijska sirena
Shutterstock/BestStockFoto
Policija, sirene, svetla, policijska sirena

Shutterstock/BestStockFoto

Policija, sirene, svetla, policijska sirena, Foto: Shutterstock/BestStockFoto

U poslednje vreme aktuelni su ''izazovi'' na društvenoj mreži TikTok u kojima se deca pozivaju da izvrše samoubistvo, a Petrović za TV N1 BiH kaže da se ne može sa sigurnošću reći da li takve pozive iniciraju baš najmlađi.

On je naglasio da, iako je teško kontrolisati takve “izazove”, moguće je locirati onoga ko ih pokreće.

"Digitalni, kao i svaki drugi trag, moguće je identifikovati. Pozivom dobijamo podatke od drugih članica Interpola, ako je osumnjičena osoba van BiH. Konkretno ovaj slučaj je krenuo iz Rusije", objasnio je inspektor.

On je dodao da deci u ovim vremenima nedostaje izazova i uzbuđenja, kao i da je povećana upotreba društvenih mreža i dovoljno je da neko smisli ovakav “izazov” i sigurno će jedan broj dece krenuti za njim.

"Mi kao FUP radimo preventivno i represivno. Preventivno radimo na edukaciji dece, a represivno vršeći istrage i monitoring. Što se tiče Bosne i Hercegovine nije kritično kako zvuči. Nismo naišli na slučaj koji nismo sprečili pre izvršenja. Imali smo dve najave samoubistva u poslednja dva meseca kod dece koje smo sprečili", rekao je Petrović.

Tik Tok

Shutterstock

Tik Tok , Foto: Shutterstock

Petrović napominje da je veoma bitno da roditelji razgovaraju sa svojom decom.

"Mislim da je najbitniji razgovor roditelja sa detetom. Bolje je po meni ući u privatnost nego trpiti posledice. Problem je što su roditelji mnogo slabije tehnološki edukovani od svoje dece. Bitna je i komunikacija kroz školu - nastavnika ili pedagoga sa detetom", istakao je Petrović.

I MUP Srbije, kako je ranije rečeno Tanjugu, proverava potencijalno opasne sadržaje za decu i mlade na pojedinim društvenim mrežama i apeluje na roditelje da prate aktivnosti svoje dece na tim mrežama.

MUP navodi da je obavešteno o informacijama koje kruže na jednoj društvenoj mreži, a tiču se poziva na grupno samoubistvo mladih osoba i da na teritoriji Srbije proveravaju osnovanost tih upozorenja.

Pročitajte još: