Himna
Printscreen
Ambasada SAD

Profimedia

Ambasada SAD, Foto: Profimedia

U Ambasadi SAD u Skoplju tokom prijema povodom Dana državnost intonirana je makedonska himna sa drugačijim tekstom od zvanične verzije i to u drugoj strofi u kojoj se pominje ime Goce Delčeva, istorijske ličnosti kojeg svojataju i Bugarska i Makedonija.

Umesto „Goce Delčev, Pitu Guli, Dame Gruev, Sandanski“, otpevane su reči: „stare i mlade, muške i ženske, na noge se krenulo".

Pročitajte još:

 

Inače, Goce Delčev, Pitu Guli, Dame Gruev i Sandanski su osnivači istorijskog VMRO i organizatori Ilindenskog ustanka, oko čega se spore Skoplje i Sofija.

Kada je reč o nacionalnoj himni Severne Makedonije, čak je i makedonski premijer Zoran Zaev nakon potpisivanja Prespanskog sporazuma, koji je podrazumevao promenu imena te bivše jugoslovenske republike, tvrdio da himna ostaje ista i da neće biti promenjena.

Angela Merkel

Youtube Printscreen

 

Ovo je prvi put od sticanja makedonske nezavisnosti 1991. godine da se otpeva makedonska himna uz novi tekst u drugoj strofi na jednom zvaničnom događaju u Skoplju.

Za sada nema reakcije u makedonskim medijima, niti objašnjenja američke Ambasade i makedonskih institucija o čemu je zapravo reč.

Sporenje zbog Delčeva je proteklih nedelja ponovo podiglo tenzije u odnosima između Skoplja i Sofije.

Bugarska strana čak je zapretila da će blokirati evropske integracije Severnoj Makedoniji ukoliko, kako oni kažu, ne bude prihvaćena činjenica da je Goce Delčev bio Bugarin.

Donald Tramp

Tanjug/AP