Kolinda Grabar Kitarović
Tanjug/ Dimitrije Goll
Kolinda Grabar Kitarović

Tanjug/ Dimitrije Goll

Kolinda Grabar Kitarović, Foto: Tanjug/ Dimitrije Goll

Tada je objavljeno da je sa porodicom imala stan u Zagrebu i dva automobila. Njezina porodična ušteđevina tada je iznosila oko 170.000 evra, a izjavila je da je nasledila 1/8 starih nenaseljenih kuća na Lošinju i 1/12 malih poljoprivrednih parcela u Cresu, čija je vrednost opisala kao simboličnu.

Stan u 105 kvadrata u Zagrebu procenjen je na oko 200.000 evra, a za taj stan je plaćan kredit od 2007. godine.

Četiri meseca kasnije, kada je dobila svoj mandat predsednika, predala je imovinsku kartu Komisiji za sukob interesa. Predsednica i njen suprug su tada prijavili ušteđevinu od 35.000 evra manje nego u decembru 2014. godine. Tako se na prvoj zvaničnoj imovinskoj kartici navodi da zajednička ušteđevina nje i supruga iznosi 135 hiljada evra.

PROČITAJ JOŠ:

Objasnila je i kredit za kupovinu stana u Zagrebu. U 2007. godini kredit je podigla na 25 godina kod PBZ banke u kunama uz kamatnu stopu od 5,40 odsto. Povećala je iznos od 1,174 miliona kuna i delomično ga vratila u 2009. godini prihodom od prodaje dve manje nekretnine, kada je iznos mesečnog anuiteta smanjen sa 6.815,29 kuna na 1.355,38 kuna. Tada je predsednica morala otplatiti dodatnih 186.000 kuna.

Muž Jakov suvlasnik je kuće od 193 m2 na Malom Lošinju čija je procenjena tržišna vrijednost 2,1 miliona kuna, a Jakov je vlasnik 12,5 posto kuće, prema imovinskoj kartici. Jakov je takođe bio u vlasništvu manjeg dela na oko 60 parcela zemljišta u Cresu nasleđivanjem. U vreme kada je Grabar-Kitarovićeva postala predsednica, njen suprug nije imao primanja ni zaposlenja.

Dve godine kasnije Jakov je već proglasio sopstvenu ušteđevinu veću od 170.000 kuna.

Danas, skoro pet godina kasnije, potpuno drugačija slika. Ušteda predsedničke porodice povećana je za više od 800.000 kuna, a najveći deo uštede od 108.132 evra zapravo je uplata NATO-a na račun Grabar-Kitarovićeve u decembru 2017. godine. Konkretno, Grabar-Kitarović je bila pomoćnica generalnog sekretara NATO-a za javnu diplomatiju i isplata je neoporezive penzije.

"Neoporezivi jednokratni prihod od rada na platnim spiskovima u NATO-u", piše u predsedničkoj imovinskoj kartici. Od uštede ima ukupno 115.000 evra, kao i 675 dolara i 1176 evra, koje glase na Kolindu Grabar-Kitarović.

Muž Jakov je ostao bez posla i primanja u 2015. godini, a dve godine kasnije prijaviće sopstvenu ušteđevinu u iznosu od 23.000 evra. On je u decembru 2015., počeo je da raditi u zagrebačkoj kompaniji za sigurnosni softver Reversing Labs d.o.o., a nakon što mu je u julu istekao šestomesečni ugovor, zaposlio se u AD Plastik u Splitu.

Podsećanja radi, Jakob je studirao elektrotehniku na Elektrotehničkom i računarstvu i završio nautičko inženjerstvo na Pomorskom fakultetu u Rijeci.

"Tačnost različitog sistema globalnog satelitskog pozicioniranja", bila je njegova magistarska teza. Na Pomorskom fakultetu u Rijeci predavao je i brodsku elektrotehniku, osim elektroničke navigacije i računarske komunikacije u upravljanju brodovima. Zaposlen je u AD Plastik, hrvatskom proizvođaču plastičnih delova za automobilsku industriju, kao "savetnik za korporativnu bezbednost".

Kurti podivljao na Ramu zbog Beograda, Albanci kopaju sopstveni grob!

AUTOR: Tanjug; D.K. DATUM I VREME: 13.11.2019. 16:47 Lider Pokreta Samoopredeljenje, Aljbin Kurti, ponovo je danas kritikovao Albaniju i premijera Edi Ramu zbog učestvovanja na trojnom sastanku u Ohridu, posvećenom balkanskom "mini Šengenu" i poručio da je albanski premijer trebalo da sačeka formiranje nove prištinske vlade.

Takođe, tu je i honorar koji dolazi sa Sentinel Holding AG, a kompanija je osnovana 2017. godine u švajcarskom kantonu Cug. Suprug sadašnje predsednice tako je prijavio 180.000 kuna godišnje na osnovu ugovora o radu.

Kitarovići još uvek imaju stan od 106 kvadrata u centru Zagreba i poseduju kuću od 193 kvadrata u Malom Lošinju. Automobili "krajsler" i "honda sivik" iz 1998. godine nestali su sa imovinske karte. Predsednička porodica nije prijavila nijednu pokretnu stvar. I dalje poseduje akcije HT, INA i deonice u PBZ Mani Fondu.

"Odrastao sam u veoma skromnoj porodici, živeo sam u istom stanu koji nije okružen visokom žicom, u centru grada i ne znam kako bi mi HDZ zapravo pomogao da postanem pomoćnik generalnog sekretara NATO-a ili, na primer, da dobijem nagradu Fulbrajt za životno delo rad ", objasnila je predsednica svoj uspon, navodeći na kraju da nije, kako implicira, odnarođena elite.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (1)

Zirafa

13.11.2019 21:11

2000 za gospodju, 3000 za gospodina...