SRBIMA POLICIJA, DRITANU VOJSKA Podgorički mediji bruje, evo kako je mandatar podelio resore u Crnoj Gori!

Mandatar za formiranje nove crnogorske vlade Zdravko Krivokapić podelio je resore strankama vladajuće većine, a prema dostavljenom predlogu, listi Za budućnost Crne Gore (ZBCG) ponuđeno je devet resora i jedno potpredsedničko mesto, platformi Crno na bijelo tri ministarstva i jedno potpredsedničko mesto, a preostali resori su ponuđeni koaliciji Mir je naša nacija.

Dritan Abazović
Dritan Abazović , Foto: printskrin youtube

Prema saznanjima podgoričkih Vijesti, Krivokapić je platformi Crno na bijelo Dritana Abazovića ponudio sektor bezbednosti i ministarstva za ljudska i manjinska prava, poljoprivredu i odbranu, kao i jedno potpredsedničko mesto u novoj vladi.

Da li će DF pristati na predlog Krivokapića?

Ukupan broj glasova: 399

  • Da: 68% (272)
  • Ne: 32% (127)

Koaliciji Mir je naša nacija Alekse Bečića ponuđeno je ministarstva pravde, kulture, održivog razvoja (drugi deo MORT-a), kao i preostali resori.

Vodećem Demokratskom frontu i strankama okupljenim u okviru liste ZBCG, ponuđeno je devet resora i jedno potpredsedničko mesto.

Krivokapić je listi ZBCG ponudio mesto potpredsednika vlade i ministarstva unutrašnjih poslova, za planiranje prostora i građevinarstvo (nastalo podelom MORT-a), te resori saobraćaja, prosvete, zdravlja, nauke, javne uprave i sporta.

Lideri DF-a Andrija Mandić, Milan Knežević i Nebojša Medojević, kao i predsednik Socijalističke narodne partije Vladimir Joković, kako je saopšteno ranije večeras, načelno su prihvatili ponudu Krivokapića.

Milan Knežević, Andrija Mandić
Milan Knežević, Andrija Mandić, Foto: EPA

Nema informacija da li su preostale dve koalicije odgovorile mandataru.

Pozivajući se na svoja saznanja, Vijesti pišu da koalicije nisu dostavile imena i prezimena kandidata koji bi vodili ponuđene resore.

Rok za odgovor stranačkih lidera je bio večers do 18 sati, a podgorički dnevnik piše da, ako odgovor na ponudu bude negativan, Krivokapić će predložiti ekspertsku vladu.

U pismu upućenom DF-u, Krivokapić je naveo da je Ministarstvo finansija izuzeto i da želi da na čelu tog resora bude rešenje koje on izabere.

Zdravko Krivokapić
Zdravko Krivokapić, Foto: Printscreen youtube

Krivokapić je od DF-a tražio da vode računa o kriterijumima kao što su rodna ravnopravnosti i regionalna zastupljenost.

On je naveo da je od ključne važnosti da svi kandidati budu kompetentni, odnosno da svojom radnom i obrazovnom biografijom odgovaraju profilu ministarstva za koji se kandiduju.

DF i SNP ranije večeras su saopštili da su načelno prihvatili ponudu mandatara, kao i da su stranke zajednički odlučile da vrate Ministarstvo nauke, koje bi, prema njihovom mišljenju, moglo da dobije neka nestranačka ličnost.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi