Šefik Džaferović
Printskrin: Youtube/TV1 HD
Šefik Džaferović

Printskrin: Youtube/TV1 HD

Šefik Džaferović, Foto: Printskrin: Youtube/TV1 HD

I dok Komšić, koji je pokrenuo celu priču obelodajivanjem pitanja koje je članovima Predsedništva BiH u martu postavio slovenački predsednik Borut Pahor o mogućem mirnom razlazu, kaže da ta tema nije nova, Džaferović tvrdi da sve to BiH, region i Evropu vodi u rat.

Kazao je da BiH traži od evropskih institucija i NATO da im pomognu.

"Nikada se više ništa u BiH neće moći odlučiti bez nas koji smo pupčanom vrpcom vezani za našu domovinu BiH, koju volimo i cenimo", rekao je i svim, kako je rekao, retrogradnim snagama u BiH i okruženju, Evropi i svetu da je "istorija učiteljica života" iz koje konačno treba nešto da nauče.

"Carevine su dolazile, propadale i odlazile, a BiH je ostajala i opstajala. BiH je sačuvala svoju celovitost i nezavisnost u vremenu kada su velike sile atakovale na BiH, u najtežem periodu svoje istorije zahvaljujući Armiji RBiH čiju godišnjicu danas obeležavamo", rekao je Džaferović.

Dodao je da BiH neće moći da uradi niko ništa dok je onih koji je vole i poštuju.

Sada bi, naveo je Džaferović, "neki kartografi da odvajaju delove BiH u kojima je izvršen genocid i masovni zločini".

"Oni bi da nagrađuju one koji su to uradili. To je anticivilizacijski i varvarski. To ne može proći, toga moraju biti svesni svi", poručio je i doddao da će BiH institucije odgovoriti onako kako budu u stanju da odgovore.

Rekao je i da ne zna odakle su došli aktuelni non-pejperi, ali da će učiniti sve da tu stvar raskrinkaju.

"Oni koji stoje iza ovoga, ko god to bio, oni su neprijatelji BiH", rekao je i dodao da smatra da ovo ne radi Evropa, već radikalni i retrogradni krugovi u Evropi.

Komšić je rekao da ideja iz navodnog slovenačkog non-pejpera nije nepoznata, da je BiH nuđena i pre rata, kao i da se ovo danas što se rađa iz te ideje je, kako kaže, danas nažalost na vlasti u pojedinim evropskim zemljama, a u dubini duše je motivirana antiislamizmom i antisemitizmom.

"Ovo nisu nove stvari, ali da ranije nisu imale ovu formu i političko zaleđe", rekao je Komšić i dodao da je "sve to pripremano" i "samo Bog zna šta će sve izaći u narednim danima" vezano za ovu priču.