Ulice Kumanova
FOTO: AP
Ulice Kumanova
Kumanovo, Foto: FOTO: AP

Suđenje je počelo iznošenjem uvodne reči tužilaštva koje je tvrdilo kumanovska grupa koja se 9. i 10. maja sukobila sa makedonskom policijom u Kumanovu, funkcionisala na tri nivoa. U tim sukobima poginulo je osam policajaca i deset pripadnika kumanovske grupe.

Prvo nivo, prema tužilaštvu, bila je komandna struktura, drugo nivo, logistika, a treći nivo obuhvata članove grupe koji su učestvovali u oružanom sukobu. Prema tvrdnjama tužilaštva prvi i treći nivo činili su ljudi koji žive na Kosovu, dok je drugi nivo, logistika bila iz Makedonije.

Tužilaštvo tvrdi i da je kumanovska grupa duže vreme planirala i spremala akciju u Kumanovu, a da će se u toku suđenja otkriti motivi terorističkog akta.

Pre početka suđenja advokati optuženih tražili su odlaganje kao i psihijatrijko veštačenje za optužene ali je sud odbacio njihove zahteve.

Ispred Suda i u samoj zgradi primetno je jako policijsko obezbeđenje, a svi koji prisustvuju sudđnju, pre ulaska u zgradu temeljno su proveravani. U vreme dovođenja optuženih Sud su nadletali policijski helikopteri.

Sudski proces počeo je tačno devet meseci nakon što su se u kumanovskom naselju Divo pripadnici "kumanovske grupe" sukobili sa specijalnom policijom. U dvodnevnim sukobima, 9. i 10. maja poginulo je osam policajaca, a 42 su teško povređena. U policijskoj akciji je poginulo i 10 pripadnika kumanovske grupe.

Za terorizam je optuženo ukupno 30 pripadnika te grupe. Najveći deo njih su državljani Kosova, a za terorizam su optuženi i jedan državljanin Albanije i jedan nemački državljanin.

Prvooptuženi je Sami Ukšini, zvani komandant Sokoli, a drugi na listi optuženih je Andi Krasnići iz Mališeva. Ukšinija i Krasnićija optužnica tereti da su bili vodje kumanovske grupe, dok su ostala dvojica vodja i organizatora napada u Kumanovu Mirsad Ndrecaj poznat kao komandant Nato i Rizaj Beg ubijen u policijskoj akciji.

Tagovi