poplave, republika srpska
printscren youtube
poplave, republika srpska

printscren youtube

poplave, republika srpska, Foto: printscren youtube

 

Ciklon koji nam je doneo veoma hladnu vazdušnu masu sa severa, uticao je na vremenske prilike u našem regionu. U Hrvatskoj i BiH stanje je alarmantno zbog obilnih padavina i već su se javile poplave na manjim bujičnim rekama, proglašene su vanredne situacije u pojedinim mestima u BiH, a u nekim i stanje prirodne nesreće.

CIKLON UDARIO NA REPUBLIKU SRPSKU Izlile se bujične i podzemne vode, najteža situacija u Prijedoru, poplavljeno šest naselja

Meteorolozi su pre nekoliko dana najavili da će anticiklonarni blok iznad Velike Britanije stići i do Italije i Balkana i doneti obilne padavine uz mogućnost lokalnih poplava. Oni su objasnili da je taj tip ciklona češći u zimskom delu godine i tokom ranog proleća, kao i da je vrlo neuobičajen za maj.

poplave, republika srpska

printscren youtube

poplave, republika srpska, Foto: printscren youtube

 


Šta je ciklon?

Ciklon je područje sniženog pritiska u atmosferi, u kojem postoji vrtložno strujanje vazduha koje se može protezati i kroz celu troposferu. Na sinoptičkim kartama područje ciklona ograničeno je sa više zatvorenih izobara. Vetrovi u ciklonu duvaju na severnoj hemisferi u smeru suprotnom od kretanja kazaljke na satu, a na južnoj u smeru kazaljke na satu.

 


Vazduh u ciklonskom polju struji od krajeva prema sredini, zbog koncentracije počinje da se izdiže i hladi, pa nastaju uslovi za nastanak padavina. Ciklon donosi promenjivo vreme i padavine. U ciklonu je pritisak vazduha obično niži od 101,3 kilo-paskala.

STRAVA I UŽAS NA UNI! Nemilosrdna reka nosi sve pred sobom, radnici uskočili u reku kako bi sprečili KATASTROFU! Video sa lica mesta!


U Evropi cikloni se uglavnom kreću od zapada prema istoku, ali ima i odstupanja. Pre ciklona obično dune slab do umeren jugo ili jugozapadni vatar, a dva do tri dana pre njenog dolaska na nebu se mogu uočiti visoki oblaci cirusi, koji su inače nosioci lošeg vremena. Pred prolazak ciklona zaduva obično hladniji vetar sa severa ili sa severozapada i to zbog širenja anticiklonalnog grebena i dolaska lepšeg vremena.

poplave, republika srpska

printscren youtube

poplave, republika srpska, Foto: printscren youtube

 

Na vreme na Balkanu najviše utiče Đenovski ciklon koja nastaje u istočnom Sredozemlju, tačnije u Đenovskom zalivu. Postoji takođe i Islandski ciklon, koja deluje cele godine (zbog golfske struje). Donosi nešto toplije vreme u odnosu na prethodne dane. Postoje isto tako i stacionirani cikloni, to jest cikloni koje se duže zadržavaju nad nekim područjem. Takve ciklone obično donose nestabilnost na više od tri dana.

JEZIVI PRIZOR POPLAVA U TESLIĆU Reka Usora nadire, samo se čuje huk vode i zvuk sirene za opasnost


Poplave u Bosni

Postoje i tropski cikloni koje se javljaju u Pacifiku i obično donose jake kiše i prati ih olujan vetar koji neretko doseže brzinu od 150 km/h. Takve ciklone se javljaju između juna i oktobra. Tropski cikloni se mogu razviti i u uragane samo ako za to postoje uslovi, ali najčešće nestaju približavajući se obalnom području. Zbog takvih ciklona svake godine nastaju milonske štete i život izgubi na hiljade ljudi.