Džordž Soroš
Profimedia.rs
Džordž Soroš

Profimedia.rs

Džordž Soroš, Foto: Profimedia.rs

Njih dvoje su pored desetak poslanika proveli noć u zgradi državne televizije u okviru demonstracija protiv politike mađarskog premijera Viktora Orbana, preneo je Rojters.

U peticiji su navedeni zahtevi sa jučerašnjeg protesta, među kojima su poziv na povlačenje novog zakona o radu, nezavisnost javnih medija i sudova i pridruživanje Mađarske kancelariji tužilaštva Evropske unije.

PROČITAJTE JOŠ:

Nezavisna poslanica Bernadet Sel postavila je video snimak na svojoj Fejsbuk stranici na kome se vidi kako pripadnici obezbeđenja guraju poslanika Akosa Hadhazija i izbacuju ga iz zgrade.

Selova je rekla da je ona, takođe, izbačena iz zgrade.

Drugi poslanici su nastavili protest u zgradi državne televizije.

Oko 10.000 građana protestovalo je juče u Budimpešti protiv novog zakona o radu i kako navode, rastuće autoritarne vladavine nacionalističkog lidera Viktora Orbana.

Jučerašnji protesti nose naziv "Srećan Božić gospodinu premijeru" i četvrti je po redu u poslednjih nedelju dana koji organizuju levičarske opozione partije, grupe studenata i građana koji se protive vladi Viktora Orbana, a protestu su se pridružili i sindikati.

Orbanova partija Fides u subotu je, reagujući na proteste u zemlji saopštila da je "sve očiglednije da su učesnici protesta kriminalci koje je organizovala mreža (Džordža) Soroša".