Hrvatska, Zagreb
EPA
Hrvatska, Zagreb

EPA

Hrvatska, Zagreb, Foto: EPA

- Značajan, veoma neugodan deo kampanje na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj, vodio je Domovinski pokret Miroslava Škore (DP). Naime, pevačev pokret je insistirao na tome da se treba boriti protiv situacije, odnosno kontrole nad Hrvatskom koju navodno ima Milorad Pupovac, politički predstavnik srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, kao emisar predsednika Srbije Aleksandra Vučića - rekao je u razgovoru za Alo.rs Žarko Puhovski.

Žarko Puhovski

printscreen

Žarko Puhovski, Foto: printscreen

Kako komentarišete ovako ubedljivu pobedu HDZ-a budući da je samo pre nekoliko meseci izgubio predsedničke izbore, pa je za predsednika Hrvatske izabran Zoran Milanović?

Koga očekujete u novoj Vladi Hrvatske?

-Dobrim delom će biti isti ljudu, a nekoliko njih će se i izmeniti, očito će se primeniti "kabinetski model" u kojem je premijer, kancelar koji vodi kabinet o svemu odlučuje. Osim ministra finansija (Zdravka) Marića, svi ostali će biti da kažem "no name" ljudi, oni koji nemaju nikakav ugled u javnosti.

Puhovski nije bio optimističan kada su u pitanju odnosi Srbije i Hrvatske u budućnosti.

- Po mojoj proceni, bićemo srećni ako ne dođe do pogoršanja odnosa između Hrvatske i Srbije. Dakle, mislim da ne treba biti naročito optimističan - kaže on.

Preporučujemo:

Kako komentarišete izuzetno malu izlaznost na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj?

- Glavni razlog za ovako malu izlaznost, najnižoj u istoriji Hrvatske, bila je korona. Potom, što je kampanja bila beskrajno dosadna i bezsadržajna, između dve velike stranke praktično nije bilo razlike u programima, pa upravo sve to skupa nije motivisalo ljude da izađu na izbore. Maloj izlaznosti je doprineo i nepovoljan period za održavanje izbora, maltene usred leta, vreme kada narod nije baš spreman da prati politička zbivanja. Značajan broj ljudi je na moru, posebno ovog leta, jer usled dolaska znatno manjeg broja turista iz inostranstva, ima više mesta za domaće. Uz to je bilo i veoma toplo, a i po petnaest minuta se čekalo u redu zbog korone pošto su propisi morali da se ispoštuju, pa se deo glasača demotivisao. Uzgred rečeno, HDZ je svoje pristalice motivisao da izađu na birališta i to je velika prednost te stranke za razliku od SDP-a.  

Šta je danas zapravo strateški cilj Hrvatske posle ulaska u EU i NATO?

- Ulazak u šengenski prostor zbog ukidanja granica sa ostalim članicama EU i ulazak u evrozonu zbog prihvatanja eura kao valute umesto hrvatske kune. Po mojoj proceni, i jedno i drugo je moguće za tri, četiri godine ukoliko ne dođe do daljih poremećaja funkcionisanja EU što je moguće u skorijoj budućnosti.

Kako je HDZ uspeo da pobedi iako je poslednjih meseci praćen brojnim aferama, poput one sa vetroparkovima?

- Nažalost, čini mi se da korupcija nije više glavna tema. Predsednica Evropske komisije (Ursula fon der Lajen) je na tu funkciju došla u jeku skandala gde se ispitivala njena odgovornost za korupciju u iznosu od 5 do 7 miliona evra, i to joj nije nanelo štetu na izborima. Dakle, borba protiv korupcije nije više poslednja evropska moda, a u Hrvatskoj je očito zavladala jedna vrsta cinizma u biračkom telu koja se svodi na sledeće uverenje - "Svi su oni lopovi, pa ćemo birati naše lopove protiv njihovih lopova".

Pročitajte: