NATO vojnici
EPA/Toms Kalnins
Crnogorska vojska

Profimedia

Crnogorska vojska, Foto: Profimedia

Izmenama zakona koje su na dnevnom redu je predvidjeno da učešće vojnika u medjunarodnim snagama u inostranstvu bude obavezno i da će u slučaju da odbije, vojnik dobiti otkaz. To se odnosi i na NATO misije, jer je Crna Gora članica Alijase i crnogorski vojnici već učestvuju u nekoliko mirovnih misija NATO-a.

PROČITAJ JOŠ:

Učešće u misijama u inostranstvu je, na osnovu još važećeg Zakona, na dobrovoljnoj osnovi.

Poslanik DF-a Nebojša Medojević kaže da je posredi opasan presedan jer, kako se izrazio, Crna Gora nije postala članica Alijanse voljom građana nego političke elite.

NATO vojnici

EPA/Toms Kalnins

NATO vojnici, Foto: EPA/Toms Kalnins

"Da li mi, poslanici crnogorskog parlamenta, treba da dopustimo da naši momci postanu topovsko meso za ostvarivanje globalnog bankarskog fašizma", rekao je Medojević.

U DPS-u, medjutim, smatraju da DF-u očigledno smeta što je vojska crnogorska.

PREPORUČUJEMO:

Poslanik DPS-a Predrag Sekulić objasnio je da je članom 31 propisana nova obaveza lica u VCG da učestvuju u odbrani država saveznica u smislu člana 5 Severnoatlantskog ugovora.

"Nema reči o tome da bilo ko može naterati bilo koga da napada", rekao je Sekulić i dodao da NATO u regionu, u ovom vremenu, ne treba da ima negativan predznak.

Izmenama zakona je predvidjeno da profesionalnom vojnom licu prestaje služba u Vojsci ako ne stupi na dužnost formacijskog mesta na koje je postavljeno, odbije učešće u medjunarodnim snagama u inostranstvu u koje je upućen u skladu sa zakonom kojim se uredjuje upotreba jedinica Vojske u medjunarodnim misijama i ukoliko ne završi obuku za samostalno vršenje dužnosti svog formacijskog mesta.

Poslanici će se o izmenama zakona izjasniti naknadno, ali je njegovo usvajanje potpuno izvjesno jer ga podržavaju sve stranke koje čine parlamentranu većinu.

Komentari (1)

flamantes

17.05.2019 13:35

VCG je i prije pristupanja NATO-u učestvovala u svim misijama NATO-a, jednako kaso i Makedonija koja tek treba postati članica.