Milo Đukanović
Ilustracija
Milo Đukanović

Ilustracija

Milo Đukanović, Foto: Ilustracija

Krajem prošle godine predstavnici vlasti Crne Gore pompezno su najavljivali da će ih u drugoj polovini 2020. godine posetiti poglavar Rimokatoličke crkve, te da će njegova poseta imati istorijski značaj za ovu zemlju. Ta poseta dogovorena je u Vatikanu, gde se papa sastao sa premijerom Duškom Markovićem, kada je, prema rečima crnogorskog premijera, i „pohvalio crnogorsku politiku u oblasti ekumenizma, kulture, ekologije i humanizacije u svim sferama društvenih odnosa“.

Budući da su Crnogorci, blago rečeno, izignorisali preporuku Svete stolice (kao uostalom i svih pravoslavnih crkava), a usudili se da se ovih dana raspituju o tačnom datumu posete pape Podgorici, iz Vatikana je stigao hladan tuš.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Odatle je, naime, saopšteno da je papa posetu toj zemlji otkazao uz objašnjenje da je „pandemija koronavirusa prevelika opasnost za njegovo zdravlje“.

Portparol Vatikana Mateo Bruni rekao je da „sveti otac nema planirana inostrana putovanja ove godine“, a vernici u Crnoj Gori i predstavnici opozicije ubeđeni su da on posetu nije otkazao zbog korone, nego zbog sramnog zakona koji je ta zemlja usvojila uprkos njegovom otvorenom protivljenju, preko čega on ne može da pređe.
Odluka pape saopštena je juče, zanimljivo, baš u danu kada je započeto suđenje episkopu budimljansko-nikšićkom Joanikiju i osmorici sveštenika okrivljenim za kršenje zdravstvenih mera u sprečavanju širenja zaraznih bolesti.

Sudija je, inače, vladiku pitao da se izjasni za imovinsko stanje jer za to delo može biti propisana i novčana kazna, a on je odgovorio da nije pristojno to pitati jer monasi nemaju ličnu imovinu.

PROČITAJTE JOŠ: