Milo Đukanović
EPA
Milo Đukanović

EPA

Milo Đukanović, Foto: EPA

Vlada Crne Gore je u decembru, posle susreta premijera Duška Markovića i pape u Vatikanu, pompezno najavila da će poglavar Rimokatoličke crkve sigurno posetiti Podgoricu tokom 2020. godine. Međutim, Vatikan je prošle nedelje objavio zvanični plan papinih putovanja koji obuhvata Maltu, Indoneziju, Papua Novu Gvineju i Istočni Timor, ali Crne Gore nigde nema.

Stručnjaci su uvereni da su presudan razlog za otkazivanje papinog dolaska u Podgorici masovne litije protiv kriminalnog zakona o slobodi veroispovesti.

Slagali javnost

Da sve brojnije litije i molebani u Crnoj Gori i te kako imaju veze s papinom odlukom da ne poseti tu zemlju potvrđuje činjenica da je papa Franja nedavno poslao pismo patrijarhu Irineju u kome je naveo da crnogorski zakon mora imati podršku Srba u Crnoj Gori, što su mediji protumačili kao podršku Vatikana predstavnicima SPC i njihovoj borbi protiv otimanja srpskih svetinja.

Komentarišući ove navode, verski analtičar Željko Injac kaže da je Vatikanu važniji odnos sa Ruskom crkvom nego odnosi sa malom Crnom Gorom.

- Tokom nedavnog susreta ruskog mitropolita Ilariona i pape Franje dogovorena je zajednička borba Ruske i Katoličke crkve protiv fragmentacije pravoslavnog i katoličkog sveta. Vatikan je na strani Rusa jer im se poklapaju interesi i zato papa neće doći u Crnu Goru, u kojoj režim sprovodi razbijanje SPSC- objašnjava Injac.

Papa

AP

Papa, Foto: AP

Portparol NSD Marko Kovačević ocenjuje da su Mila "ubile" božantvene litije.

- Đukanovića je oduvao narod, a sada ga oduvavaju jedna po jedna na relevantna međunarodna adresa. Očigledo je da je premijer Duško Marković obmanjivao javnost u Crnoj Gori o zaključcima njegove posete Vatikanu- naglašava Kovačević.

Ne damo svetinje

Za to vreme širom Crne Gore ponovo su održane litije i molebani u znak protesta. Mirne protesne šetnje održane su u Podgorici, Nikšiću, Beranama, Bijelom Polju, Pljevljima, Žabljaku, Herceg Novom, Andrijevici...

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije poručio je da je narod koji se okuplja oko svojih svetinja postao "središte Evrope".