Kolinda Grabar Kitarović
Tanjug/AP
Kolinda Grabar Kitarović

Tanjug/AP

Kolinda Grabar Kitarović, Foto: Tanjug/AP

Izlazne ankete, koje je za domaće nacionalne televizije sprovela agencija Ipsos, donose prve procene rezultata izbora za Evropski parlament u Hrvatskoj.

Kako su objavili HRT, Nova TV i RTL, četiri mandata osvaja HDZ, SDP će u Evropskom parlamentu predstavljati tri zastupnika, lista Mislava Kolakušića, Hrvatski suverenisti, Živi zid, Amsterdamska koalicija i Neovisni za Hrvatsku osvajaju po jedan mandat.

Aleksandar Vučić i Milorad Pupovac

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

U procentima to izgleda ovako: HDZ osvaja 23,43 posto, SDP 18,38 posto, Nezavisna lista Mislava Kolakušića 8,20 posto, Hrvatski suverenisti 6,43 posto, Živi zid 6,25 posto, Amsterdamska koalicija 5,59 posto i Neovisni za Hrvatsku 5,09 posto.

Prema izlaznim anketama, prvi "ispod crte" je Most koji na evropskim izborima osvaja 4,70 posto glasova. KLGB Marijana Petir osvaja 3,94 posto, a Startu Dalije Orešković pripada 2,48 posto glasova.

Platforma Možemo! osvaja 2,31 posto glasova, a procena je da će HNS, član vladajuće koalicije, osvojiti 2,16 posto glasova. Odmah ispod je i SDSS koji po anketama osvaja 1,99 posto glasova, dok stranka Bandić Milan 365 osvaja 1,98 posto podrške birača.

Kako je statistička greška +/- 1,1 posto moguće su promene do kraja večeri.

Izborni dan protekao mirno

U Hrvatskoj su u 19 sati zatvorena birališta.

Andrej Plenković

AP/Daniel Kasap

 - Izborni je dan protekao mirno s tek manjim brojem uobičajenih nepravilnosti koje nisu utjecale na izborni proces - kaže potpredsednica Državnog izbornog povereništva (DIP) Vesna Fabijančić- Križanić.

Podsetimo, do 16.30 sati je u Hrvatskoj glasalo 21,31 posto birača. Pre pet godina izlaznost je bila 16,45 posto, s tim da se, umesto do 16.30 sati, merila do 16 sati.

Dobra je izlaznost i na biračkim mjestima u inostranstvu, odnosno Evropi, gde je do 16.30 sati glasalo 12.800 birača, od čega u Bosni i Hercegovini gotovo 8.000. U Nemačkoj je glasalo 1.855 hrvatskih birača, a u Srbiji oko 1.500.

Milorad Dodik

Alo!/Petar Marković

Osim u Hrvatskoj, 12 hrvatskih zastupnika za Evropski parlament bira se u još 46 država širom sveta, zbog vremenske razlike glasanje je već završeno u Australiji, Japanu, Indoneziji, Indiji...

Poslednje otvoreno biračko mesto je ono u Los Anđelesu, otvoreno je u 16 sati po hrvatskom vremenu, što znači da će se zatvoriti u ponedjeljak u 4 sata ujutro, po hrvatskom vremenu.

nepotpuni rezultati izbora znat će se večeras iza 23 sata, a razvoj događaja tijekom izborne večeri iz minute u minutu pratite uživo na našem portalu.

Gordan Jandroković i Maja Gojković

Tanjug/Dimitrije Goll

Prema poslednji informacijama, predsednik Sabora Gordan Jandroković otkriva da prema njihovim procenama HDZ osvaja pet mandata.

- Polako, nećemo još davati nikakve ocene - rekao je Jandroković.

Komentari (1)

slađa

26.05.2019 19:58

Pupovac osvaja mandat.