Skoplje
Tanjug/Dimitrije Goll
Skoplje

Tanjug/Dimitrije Goll

Skoplje, Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

* Ekstradicija Timora Morine

* Argumenti suda u Skoplju

* Ministar pravde daje konačnu reč

 

Na koje argumente se pozvao Osnovni krivični sud u Skoplju kada je doneo rešenje da nisu ispunjeni uslovi za ekstradiciju Timora Morine javnosti će biti poznato tek kada se završi celokupan zakonski postupak oko zahteva Srbije za njegovu ekstradiciju, rečeno je Tanjugu u ovom sudu u Skoplju.

"Reč je o nepravosnažnom rešenju koje je dostavljeno Vrhovnom sudu Severne Makedonije na dalje postupanje. Svi podaci koji mogu da se podele sa javnošću su već objavljeni u našem saopštenju", odogovor je suda na Tanjugovo pitanje da navedu koji to uslovi nisu ispunjeni da bi Timor Morina bio izručen Srbiji na osnovu Interpolove poternice.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Osnovni krivični sud u Skoplju juče je saopštio Krivično veće postupajući po zahtevu Ministarstva pravde Severne Makedonije usvojio je rešenje da nisu ispunjeni uslovi za ekstradiciju Timora Morine Republici Srbiji, a da mera ekstradicijskog pritvora koja mu je bila određena na predlog skopskog tužilaštva ostaje na snazi do do odluke Vrhovnog suda po ovom predmetu.

Prema makodonskom zakonu o krivičnom postupku sada sledi mišljenja tužioca koje će sa rešenjem krivičnog saveta biti upućeno Vrhovnom sud Severne Makedonije koji može da potvrdi, odbaci ili preinači rešenje Krivičnog suda.

Konačno rešenje kojim se odobrava ili ne ekstradicija, kako predviđa Makedonski Zakon o međunarodnoj saradnji u krivičnoj materiji, donosi ministar pravde.

Takođe na predlog ministra "Vlada može da donese odluku da se lice ne izručuje ako za to postoje posebno opravdani interesi za državu".

Glavešine OVK

Printscreen/Youtube

Glavešine OVK , Foto: Printscreen/Youtube

 

Ministarstvo pravde Srbije podnelo je početkom prošle sedmice Severnoj Makedoniji molbu za izručenje Morine, bivšeg pripadnika tzv. Oslobodilačke vojske Kosova.

Bilateralni sporazum Srbije i Makedonije, predviđa da zamoljena država mora o molbi za izručenje doneti odluku bez odlaganja i o toj odluci obavestiti državu molilju.

"Svako potpuno ili delimicno odbijanje molbe za izrucenje mora biti obrazloženo", navodi se u u tom ugovoru.

Morina je 24. jula uhapšen na graničnom prelazu Blace - Đeneral Janković, po Interpolovoj poternici Srbije koja ga traži zbog sumnje da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništa na Kosovu i Metohiji.

Istragu protiv njega u Srbiji vodi Tužilaštvo za ratne zločine.

BONUS VIDEO: Pitali smo Aleksandra Vučića kada će biti uveden VOJNI ROK i šta piše u u ličnoj poruci od Putina