Republika Srpska na mapi BiH
wikipedia
Republika Srpska na mapi BiH

wikipedia

Republika Srpska na mapi BiH, Foto: wikipedia

Premijer Slovenije Janez Janša poslao je u Brisel predlog rešenja krize na Zapadnom Balkanu koji podrazumeva prekrajanje granica čak šest država - Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Albanije.

Svako ko je pomislio da je prekrajanje granica na Balkanu završeno devedesetih godina izgleda da se prevario jer - premijer Slovenije Janez Janša izgleda ima drugačiji plan. Non pejper koji je ovaj zvaničnik uputio u Brisel tajnim diplomatskim kanalima, i koji je ceo region podigao na noge, predviđa podelu BiH i Kosova, stvaranje “velike Srbije” i “velike Albanije”, a navodno ima podršku Mađarske, Hrvatske i Poljske.

Veliki buru u celom regionu izazvala je vest da deo rukovodstva Slovenije ima viziju “dovršetka raspada Jugoslavije", da ju je pretočilo u non pejper i uveliko radi na tome da je stave na dnevni red EU. Kako Slovenija od 1. jula preuzima predsedavanje EU, to znači da ima i mogućnost da novo prekrajanje granica na Balkanu i nametne kao temu.

Služba za medije predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela prvo je potvrdila da su dobili taj non pejper, ali su onda to brzopotezno demantovali. Postojanje ovog nezvaničnog dokumenta negirao je i sam Janša, ali je rekao da “Slovenija ozbiljno traži rešenja za razvoj regiona i evropsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana”.

Rezervna varijanta

Takođe, plan ide korak dalje i predviđa mogućnost otcepljenja Republike Srpske, pripajanje delova Crne Gore i Severne Makedonije s albanskom većinom u Albaniji, i priključenje zapadne Hercegovine Hrvatskoj.

Plan ima i rezervnu varijantu, a to je da se formiraju tri nacionalne republike u Bosni i Hercegovini. Srpska i Hrvatska bi imale tesne veze s matičnim državama, dok bi bošnjačka dobila koridor prema međunarodnim morskim vodama koji bi garantovao NATO. Slovenski premijer, dalje navodi Portal.ba, nije usamljen u svojim naporima da redefiniše granice na Balkanu, već u tome navodno ima podršku Mađarske, Hrvatske i Poljske, a da zeleno svetlo planu bi navodno dale i Austrija i Francuska.

Da u celoj ovoj priči sem dima ima i vatre ukazuje i pitanje koje je rukovodstvu BiH, prošlog meseca, iznenada postavio predsednik Slovenije Borut Pahor. Željko Komšić, član Predsedništva BiH, potvrdio je da im je Pahor tokom službenoh boravka u BiH rekao da su sve češći glasovi u Evropi da treba dovršiti raspad Jugoslavije i da je posle toga otvoreno pitao:

- Možete li se vi u BiH mirno razići?

Komšić je ispričao i da su on i Šefik Džaferović rekli da mirno razdruživanje nije moguće, dok je Milorad Dodik izneo suprotan stav.

Tajna diplomatska akcija Slovenije naišla je na negativne komentare, a slovenački parlamentarci u EU Klemen Groselj i Irena Jovevai upozorili su da bi “svima trebalo biti jasno da bi promena granica između država u regionu ili promena teritorijalne organizacije u BiH dovelo do krvi.”

Promena granica

Misterija je u čijem je interesu ovako nešto plasirano, jer u politici ništa nije slučajno, ukazuje spoljno politički analitičar Boško Jakšić.

- Uvek se smatralo da nezavisnost Kosova podrazumeva kraj raspada Jugoslavije, a izgleda da se to odnosi na raspad “male Jugoslavije”, odosno Bosne. Indikativno je pitanje koje je Pahor postavio, i ukazuje da se iza brda nešto valja. Ono što se odmah može reći je da se ovim planom Bosni dodeljuje uloga statiste, posmatrača sopstsvene sudbine i budućnosti. Mnogo je ovde nedoumica koje traže odgovor, da li je non pejper deo projekata anti EU snaga i anti muslimanskih desničara, kojima pripada Janšina stranka, da li se njima igra na paternalizam koji Zagreb pokazuje prema Sarajevu ali i da li je namera da se Srbija i Hrvatska uvuku u vremena koji podsećaju na doba Miloševiča i Tuđmana, a koja su opasna za ceo region - napomije Jakšić.

Bez obzira na sve misterije kojima je non pejper obavijen, Jakšić smatra da je njegova sudbina vrlo izvesna.

- Nema šanse da bude ostvaren. Dejtonska Bosna jeste nefunkcionalna država. ali je ona ponos Zapada, posebno Amerike koja sada pokušava više da se angažuje i da utiče na to da se BiH pretvori u savremeno društvo. Bilo kakav pokušaj rastakanja Bosne je nerealan, u istoj onoj meri u kojoj je nerealna priča o velikoj Srbiji ili velikoj Albaniji - ističe Jakšić.

Bivši ministar spoljnih poslova Vladislav Jovanović ocenjuje da je u pitanju probni balon kako bi se videle reakcije zainteresovanih strana.

- Da li je on to predložio sam ili mu je neko šapnuo sa strane se ne zna. Veliko je pitanje da li je to njegova samostalna inicijativa ili je pušten kao probni balon da se ispita reakcija u regionu, a naročito u BiH i da se vidi kakve su reakcije drugih zainteresovanih strana za ovaj region, pre svega Nemačke i ostalih. Teško je u ovom trenutku odrediti pravu prirodu i pravi domet takve jedne ideje - rekao je Jovanović za Kosovo onlajn.

Ukazujući da je malo verovatno da je to Janša sam predložio, i Jovanović se zapitao ko bi onda moga da stoji iza takve ideje.

- Ko je u EU to podstakao? Ne verujem da je Nemačka. Za Francusku nisam siguran. Jedno vreme je Makron počeo da se bavi Balkanom, ali Francuska nikada nije imala neki veliki uticaj na Sloveniju. Britanija otpada. Da li su Amerikanci došli na ideju da Dejton nije funkcionalan, i da to možda povezuju sa rešavanjem pitanja Kosova? Da li bi miran razlaz BiH bio zadovoljenje Srbiji da prizna nezavisnost Kosova? To bi možda bila neka kompenzacija na koju oni računaju. Ali to je još imaginarno i nije u domenu real politike - rekao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, u slučaju realizacije ove ideje, jedno rešenje bi uticalo na drugo, pa bi možda na kraju i došlo do stavljanja tačke na neka pitanja.

- Njih muči dovođenje nezavisnosti Kosova do međunarodnog priznanja. Tu su stali, i nema nikakve perspektive da dođe do toga bez pristanka Srbije i bez pečata Rusije i Kine. I voće koje dugo stoji počinje da truli. Nezavisnost Kosova ako nema unutrašnji momentum da se stalno hrani novim priznanjima, ona počinje da postaje problem. I toga su svesni Američkanci, pa možda sad povezuju jedno s drugim - kaže Jovanović. Povremeno je ta ideja bila nabacivana - nacionalne države kao pandan multietničkim - rekao je Jovanović.

Politička analitičara u BiH Tanja Topić kaže da je priča oko “non pejpera” uzburkala duhove u BiH koja još uvek vida rane iz devedesetih godina.

- Pre nekoliko sedmica Milorad Dodik je rekao da ga je jedan visoki zvaničnik iz EU pitao da li je u BiH moguć miran razlaz. Sad smo eto dobili ime tog visokog zvaničnika. Sigurna sam da je non paper otisao iz Slovenije u EU kao i da je Pahorovo pitanje dalo vetar u leđa pobornicima teze o mogućem mirnom razdruživanju u BiH. Lično mislim da je miran razlaz u BiH nemoguć, te da je ovakva inicijativa opasno igranje izvana (koje ima podrku i kod pojedinih unutrašnjih aktera) sa BiH, koja jos uvek vida rane iz devedesetih godina - ocenjuje Topić.

Ona smatra i da su pristalice ove ideje unutar EU u manjini, i ukazuje da svaka promena unutrašnje strukture BiH neminovno u sebi nosi neki novi sukob.

- Za to BiH nema dovoljno ni snage ni sredstava. Ljudi masovno beže iz BiH pa je upitno kojim snagama bi se realizovale ove radikalne ideje - napominje Topić.

Komentari (1)

gedža

13.04.2021 23:29

Koji je pa "janša" faktor pa da on određuje granice na Balkanu? A da, možda se dogovorio sa anom? Srbi mora da se potaju podjednako sa drugima uključenim u sve to.