DA LI JE BEZBEDNO LETOVATI U HRVATSKOJ? Ovi brojevi jasno govore da su vam veće šanse da preživite na Kosovu!

Prošle su već decenije od krvavih ratova devedesetih, ali neke stvari na Balkanu, čini se, ni vekovi neće moći da izbrišu.

Split
Split, Foto: Shutterstock

Nakon više od dva meseca izolacije zbog koronavirusa, milioni turista širom sveta pikiraju najbolje destinacije za letovanje. Ista "slatka muka" stisla je i naše sugrađane.

Jedna od potencijalnih lokacija je i hrvatska obala, ali naše komšije izgleda imaju i većih problema. Kako pišu tamošnji mediji, turizam je debelo pogođen krizom, zbog čega je cela sezona pred kolapsom. Naime, za samo godinu dana u Hrvatskoj su prihodi od turizma posrnuli više nego duplo, zbog čega se najavljuju i masovna otpuštanja ugostiteljskih radnika. Postavlja se i pitanje ko će dočekati goste ako otpuste sve radnike, ali to je već njihov problem...

Srbi s druge strane imaju i većih problema od nedostatka kelnera i sobarica.

Naime, iako su prošle decenije od poslednjeg ispaljenog metka na relaciji Srbin-Hrvat, mržnja se u Lijepoj našoj održala kao da je 1990. a ne 2020. godina.

Samo za poslednjih godinu dana mogli smo da posvedočimo nizu napada na Srbe, pa i na srpske sportiste, od kojih su se mnogi našli u situaciji da bukvalno spašavaju žive glave.

Vaterpolisti Crvene zvezde napadnuti u Splitu
Vaterpolisti Crvene zvezde napadnuti u Splitu, Foto: Youtube, screenshot

Jedan od najtežih incidenata gledali smo uživo u Splitu, priobalskom gradu poznatom kao bastionu Hrvata na "U". Vaterpolisti Crvene Zvezde, koji su tamo otišli samo da odigraju utakmicu, poterani su po ulicama uz pretnje noževima i palicama. Najteže je bilo golmanu Aleksandro Kralju, koji se spasao samo skokom u more. Kako je sam rekao, "Da nisam skočio u more, ubili bi me".

Nije mu pomoglo ni to što je razularenim huliganima vikao "Ja sam Crnogorac, nisam Srbin", dok su pokušavali da mu okončaju karijeru batinama, a možda i život.

Ovakve scene ipak nisu ništa novo u Hrvatskoj. I pored redovnih fizičkih napada, tamošnja policija je obično slepa na napade na Srbe

Tako i ne čudi da kada se uporede podaci za godinu dana, ispada da je Srbe više napadaju u Hrvatskoj nego na Kosovu.

Za poslednja dva meseca recimo, u južnoj srpskoj pokrajini zabeleženo je 18 napada na Srbe od strane Albanaca, koji uključuju redovne pljačke, pretnje i mržnju.

Srpski vaterpolisti napadnuti u Splitu
Srpski vaterpolisti napadnuti u Splitu, Foto: Printscreen:Youtube

Poređenja radi, a prema informacijama koje je lane objavio predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta, samo u julu prošle godine je u hrvatskoj oštećeno oko 100 vozila u Hrvatskoj koja su imala srpske tablice. Ostale incidente gotovo je nemoguće i izbrojati.

- To znači da Hrvatska još dugo vremena neće biti moderna i tolerantna evropska država - zaključio je Linta, saopštio je Savez Srba iz regiona u avgustu prošle godine.

Kako stvari stoje, koronavirus teško da će moći da promeni emocije Hrvata prema Srbima...

Povezane vesti

 • Korisnik: Mostarac
  27/05/2020 - 20:11
  Koje nebuloze, ja sam svake godine sa BG tablama od Šibenika, Knina, Drnisa, Splita, Omiša, pa sve do Graca i Zaostroga, još mi dizu tri prsta... Jedino sto mi je zasmetalo sto su odvili Cecu do daske u voznji ;)
 • Korisnik: Goran
  27/05/2020 - 19:56
  Ni u Hrvatsku, ni u Crnu Goru, ni u Albaniju na letovanje. Grcka, Slovenija, Bugarska, Turska, Rumunija i Spanija ako se ima para za nju.
 • Korisnik: Veka
  27/05/2020 - 19:03
  U Hrvatskoj sam bila u poslednje tri godine jedno 5, 6 puta. Bila u Splitu svojim kolima (srpske tablice) bez ikakvog incidenta. Čak su mi njihovi taksisti pomogli da parkiram auto na besplatnom parkingu. Išla sam i u Zagreb. Takođe istim kolima koji naravno niko nije dirao, kao ni mene ni moje saputnike. Išla sam par puta i do Istre, nikome od nas petoro nije upućen ni popreki pogled, pogrešan ton... Svuda ima ludaka ali nije u redu generalizovati i donositi netačne zaključke.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi