POSAO U KOMŠILUKU Ove radnike svi traže, plata je do 1.400 evra, zašto ovaj posao NIKO NEĆE?

Za ovim radnicima vlada prava pomama...

Čistačica
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Nedostatak radne snage sve je izraženiji na primorju, a hrvatski mediji pišu da vlada pravi rat i to - za čistačicama.

Najveći problem poslovanja ovogodišnje hrvatske turističke sezone najviše će doći do izražaja u idućih pet nedelja najintenzivnijeg dela turističke sezone, piše Slobodna Dalmacija.

Pregazila je Miloša i njegovu trudnu verenicu, a onda je njen otac uradio nešto što će mnoge RAZBESNETI

Sindikat turizma Hrvatske procenjuje da će u tom razdoblju u različitim delatnostima ugostiteljsko-turističkih usluga nedostajati oko 10.000 radnika.

Tu činjenicu potvrđuju svakodnevni oglasi i potraga za radnicima koji ne jenjavaju ni na polovini jula, a najveće probleme trenutno imaju restorani, ugostitelji i barovi u potrazi za "belim bluzama", hoteli najviše traže sobarice, a porodični iznajmljivači osobe koje bi čistile i održavale sve brojnije apartmane. Sve u svemu, u špici turističke sezone više se ne traži samo stručni ugostiteljski kadar, nego – bilo kakav kadar.

Vozači gube živce na tehničkom, a tek kada budete čuli za ovu novinu...

Hvarski iznajmljivač priča kako za čišćenje pet apartmana između smene gostiju plaća radnicu 10.000 kuna mesečno, a splitski iznajmljivači održavanje tri do pet apartmana plaćaju od 7 – 10 hiljada kuna.

Amerikanci pristali da se podeli Kosovo!

“Dobijamo s terena informacije iz velikih hotelsko-turističkih kuća koje slabije plaćaju svoje radnike da im sobarice ne žele više raditi za 3,5 do 4 hiljade kuna, nego daju otkaz i idu da čiste apartmane. Kažu da im je tu zarada veća, ali to nije stalni posao i nema plaćanja penzijskog i zdravstvenog doprinosa. No, mlađi ljudi ne misle o tome, nego idu tamo gde im je bolje plaćeno, a to je loše za kvalitet usluge”, kaže Eduard Andrić, predsednik Sindikata turizma Hrvatske.

Broj registrirovanih objekata u domaćinstvu ove je godine porastao za 14,3 odsto, a broj kreveta u njima veći je za oko 57.000 i stigao je na gotovo 600.000 postelja. Sve te stanove i apartmane treba čistiti i održavati i po nekoliko puta nedeljno jer se gosti sve kraće zadržavaju na jednom mestu, pa se apartmani u gradovima čiste i po tri-četiri puta nedeljno. Zato su cene takvog rada u širokom rasponu od 50 kuna za mali apartman u gradu do čak 400 kuna za veće apartmane na ostrvima.

PROČITAJTE VESTI KOJE SMO IZDVOJILI ZA VAS - OVDE

Povezane vesti

 • Korisnik: west-east
  21/07/2018 - 13:07
  Spasilačka služba u Puli 1200 EUR, plus stan i hrana, a cene su tu i tamo kao i kod nas. Malo li je? Mada, to je više za momke i devojke, za porodice je svakako bolja opcija Nemačka i tamo se vraćam na proleće sa suprugom i detetom. Srbija nažalost nije i ne sme biti opcija bilo kom mladom čoveku. Učite jezike, završavajte škole i bežite odatle glavom bez obzira.
 • Korisnik: Neša
  21/07/2018 - 12:59
  Poslove u hrvatskom primorju niko neće da radi jer cifre kojima se barata su prazna obećanja. Niko više od 500 evra ne može da iskamči a i to je na kraju pitanje jer gazde po uhodanom scenariju nabede radnika za krađu, nerad i sl a često zaračunavaju nedogovorene troškove i suma sumarum gde si bio, nisam bio ovo leto kod kuće.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi